De nieuwe release van Tableau, versie 2021.2, is onlangs uitgekomen. Tableau 2021.2 brengt een aantal nieuwe spatial functies met zich mee. Area calculations en map layers control. Super voor mensen die veel met kaarten en ruimtelijke data werken. In deze post zullen we deze spatial functies verder toelichten met een voorbeeld. In dit voorbeeld gaan we onderzoeken welke wijken in Amersfoort het meeste groen in de omgeving hebben. Bekijk het dashboard vast hier.

Area Calculations

De eerste nieuwe mapping functie in Tableau 2021.2 die we behandelen is de Area functie. Met de Area functie kunnen we Tableau het oppervlak van een gebied laten uitrekenen. Daarnaast kunnen we een gewenste eenheid kiezen.

Kaart van gebieden in Amersfoort, zoals bebouwde gebieden, bos gebied, landbouw, recreatie etc. Gemaakt in Tableau 2021.2

We gebruiken een dataset met daarin het grondgebruik in Amersfoort (Data: CBS Bestand Bodemgebruik 2015). Het grondgebruik is opgedeeld in een aantal categorieën. We willen graag weten hoeveel groen er per wijk is. Met de nieuwe Area functie rekenen we in een keer de oppervlaktes van de verschillende vlakken uit. Dit bereiken we door een nieuw calculated field aan te maken. Eerst maken we een calculated field aan. Vervolgens selecteren we de AREA functie. Dan geven we de kolom met de geometrie van de vlakken op. Tot slot selecteren we de eenheid waar we in willen rekenen:

Tableau calculated field met de nieuwe Area calculation

We hebben nu de oppervlakte van de verschillende kaartvlakken achterhaald. Deze informatie kunnen we vervolgens gemakkelijk visualiseren. In een bar chart tonen we welke wijken in Amersfoort relatief gezien het meeste groen hebben:

Staafdiagram met aandeel groen per wijk in Amersfoort, gemaakt met area calculation

Map Layers Pane

Tableau kwam vele versies geleden met de ondersteuning van kaarten. De mogelijkheden werden steeds uitgebreider. Slechts twee belangrijke functies ontbraken. Ten eerste de mogelijkheid om meerdere kaartlagen te kunnen toevoegen. En ten tweede om deze aan en uit te kunnen schakelen. Na lang wachten is het eindelijk zover! Tableau introduceert namelijk de ‘Map Layer Control’. Precies waar we op hoopten.

Wat doet de map layer control? Simpel: de map layer control geeft de mogelijkheid om verschillende kaartlagen aan en uit te zetten. Handig als je meerdere kaartlagen toe wilt voegen zonder de gebruiker te overspoelen met informatie. We willen bijvoorbeeld het groen in Amersfoort ook graag op een kaart laten zien. Dit doen we door per wijk een taartdiagram te maken. Het taartdiagram bevat het aandeel groen ten opzicht van niet-groene gebieden. Daarnaast willen we de gebruiker ook de optie geven de gebieden te bekijken waar de berekening op is gebaseerd. Tot slot willen we ook de wijken in de kaart tonen. Met de map layer control kan de gebruiker deze lagen nu zelf in- of uitschakelen.

Kortom, deze nieuwe spatial functies in Tableau 2021.2 zijn meer dan welkom. Deze toevoegingen zorgen voor heel wat nieuwe mogelijkheden voor kaarten in Tableau. Het volledige dashboard bekijk je hier.

GIF met demonstratie van map layers control in Tableau 2021.2.

Meer weten over kaarten en spatial in Tableau? Neem contact met mij op via LinkedIn. Volg mij ook op Tableau Public voor meer kaartmateriaal. Je skills verbeteren? Kijk eens tussen onze trainingen. Daarnaast helpen onze consultants je ook graag met je (spatial) data vragen!