Afgelopen jaren wordt er veel gesproken over de verkoop van elektrische auto’s, en met name van Tesla’s. Interessant om eens uit te zoeken hoe dit nou zit.

Vorig jaar heb ik een eerste dashboard gemaakt, die ik net geupdate heb met verse data. In deze blog uitleg hoe dit dashboard is gemaakt.

Verwerken data met Tableau Prep

Alles start natuurlijk met data. Er zijn verschillende websites te vinden die met verkoopcijfers komen, maar ik wil net iets meer info laten zien. Nu heeft het RDW een enorme bak met data, die vrij toegankelijk is. Zo is er een bestand met alle geregistreerde voertuigen in Nederland, met enorm veel extra informatie. Je kunt hier een directe koppeling mee maken met een API, maar voor mij is het gemakkelijker om een CSV te downloaden (onze consultants weten precies hoe je een API koppeling kunt maken). Het bestand is 7,7Gb groot.

Voordat we het bestand gebruiken in een visualisatie, gaan we dit eerst bewerken (zo gaat dit met de meeste projecten). Hiervoor gebruik ik Tableau Prep, wat standaard geleverd wordt in een Tableau Creator licentie. In Prep maak ik een koppeling naar het CSV bestand door deze heel eenvoudig in de Flow te slepen. Vervolgens maak je een nieuwe stap in de Flow en selecteren we alleen het merk Tesla en Tesla Motors. Het bestand zal nu in ieder geval een stuk kleiner worden met alleen relevante data.

We voegen nog een stap toe aan de Flow, waar we alle overbodige velden verwijderen, door ze te selecteren en op Remove field te klikken.

Nu is de Flow al klaar om te exporteren. Ik maak er een .Hyper bestand van, die super snel werkt in Tableau, maar je kunt ook wegschrijven naar CSV of databases.

Na 7 minuten zijn de 14 miljoen records op mijn laptop verwerkt in een nieuw bestand van nog maar 1,1Mb groot.

Maken van dashboard met Tableau Desktop

Nu we de data op orde hebben, openen we Tableau Desktop, onderdeel van de Tableau Creator licentie. Met Desktop kunnen we live connectie (of extract) maken naar diverse databronnen en in dit geval een .Hyper bestand. Aan de linkerkant van het scherm zie ik nu alle velden verdeeld in Dimensies (zoals merknaam, model, datum tenaamstelling) en Measures (aantal geregistreerde auto’s, catalogusprijs etc). Nu moeten we gaan nadenken wat we willen laten zien. Ik wil graag zien welke model het meest is verkocht en wanneer. Liefst wil ik ook weten wat de totale verkoopwaarde is, en misschien nog wat andere info. Daarnaast moet het er wel een beetje sexy uitzien, zeker omdat de Tesla model namen tezamen het woord “S3XY” vormt (model Y wordt nog niet verkocht in NL).

Ik maak eerst een eenvoudige lijn diagram met aantal registraties per week (van tenaamstelling). Op de kleur mark sleep ik de handelsbenaming, zodat je verkopen per Tesla model kunt zien.

Vervolgens een bar chart met daarin de totale registraties per model met daarbij wederom de handelsbenaming in verschillende kleuren. Tableau zorgt er automatisch voor dat dezelfde kleuren worden gebruikt per model als in de lijn diagram. Hetzelfde herhaal ik voor aantallen registraties per jaar / model. We hebben ook nog een catalogusprijs van de verschillende modellen, die we kunnen gebruiken om de totale verkoopwaarde te berekenen. Dit zet ik ook in een bar chart. En als laatste is het wel leuk om te zien welke kleuren auto’s er voornamelijk rond rijden. Dit kleur veld is ook aanwezig en zetten we in een bar chart, waarbij we de kleuren nog wel even aanpassen zodat ze overeenkomen met de kleurnaam.

We hebben nu alle visualisaties gemaakt die ik wil gebruiken. Deze kunnen we vervolgens in één dashboard zetten. Klik op het New dashboard icoontje onderin de tabbladen van je workbook, en sleep vervolgens alle visualisaties in je dashboard. Dit begint ergens op te lijken, maar ziet er nog niet heel spannend uit. Om het design mooier te maken kun je als achtergrond een foto gebruiken. Ik heb een foto van internet gedownload en met de add image optie in het dashboard gesleept. Je kunt dit plaatje vervolgens aanpassen naar de grootte die je wilt hebben en in door op het kleine driehoekje rechts boven in het plaatje te klikken kun je Fit image aanvinken. Ik kan niet zeggen dat het er al mooi uit ziet want de visualisaties hebben nog een witte achtergrond. In Tableau kun je deze achtergrond van al die vizs transparant maken. Selecteer bv de bar chart met aantallen registraties per model, en ga naar het menu en selecteer Format, en Shading. De shading van je worksheet staat waarschijnlijk op wit. Selecteer None, en je bar chart heeft nu transparante achtergrond. Dat gaat de goeie kant op. Dit herhaal je voor alle visualisaties.

Nu hoef je alleen nog maar de grafieken op de juiste plaatst te zetten. Dit kan met optie Floating en met Containers. Ik heb bv de bar chart die je hierboven ziet, heel breed gemaakt en boven de 3 Tesla’s in de foto gezet, zodat je meteen weet hoe het model er uit ziet.

Als laatste stap willen we het dashboard interactief maken. Dit is super eenvoudig door bij iedere grafiek op de trechter te klikken (in het kleine menu rechts in de grafiek). Hiermee gebruik je die grafiek als een filter voor de andere grafieken. Herhaal dit voor alle grafieken die je als filter wilt gebruiken. De gebruiker kan deze filters ook combineren. Als je klaar bent en je bent tevreden met je resultaat, dan hoef je het dashboard alleen nog maar te delen. Dit doe je door het te publiceren. Ik heb dit nu gedaan naar Tableau Public, zodat ‘de wereld’ het kan zien, maar je kunt natuurlijk ook naar je eigen Tableau Server of Tableau Online publiceren. Hieronder zie je het resultaat. Wil je er zelf mee spelen, dan kun je het dashboard eenvoudig downloaden (rechtsonder het dashboard). Zie hier het dashboard.

Als je zelf aan de slag wilt maar nog niet precies weet hoe, neem dan even contact met me op, of volg een van onze trainingen (ook veel gratis beschikbaar).