Governance, het is een Engelse term die veel in de datawereld wordt besproken. In het woordenboek spreken we over beheer en reguleren maar wordt vaak een lastige term gevonden. Governance is het opstellen van processen, richtlijnen en afspraken om data en content veilig en op de juiste manier te managen en verspreiden in een organisatie. We gebruiken het voor het inrichten van een Self-Service Business Intelligence omgeving. Dit om mensen zelf vragen te laten beantwoorden met data. In deze blog gaan we meer vertellen over data en content governance. Maar ook waarom het juist steeds belangrijker wordt om Governance correct in te richten.

“Definieer standaarden, processen en beleid om gegevens en inhoud veilig te beheren.”

Data en Content Governance

Om processen en richtlijnen in te richten in een Self-Service BI omgeving is het Governance model ontworpen. We herkennen hierin twaalf onderdelen die van belang om in te richten en ook succesvol te zijn met de data in jouw organisatie.

Data Governance
Governance model

Aan de linkerzijde van het model, in het blauw herkennen we zes onderdelen van data governance. Bij data governance gaat het met name over het beschikbaar maken van data voor de juiste mensen in de organisatie op het juiste moment. Data kwaliteit, data voorbereiding en monitoring zijn een drietal voorbeelden die van belang zijn bij data governance.

Aan de rechterzijde van het model, in het oranje, zien we zes onderdelen die te maken hebben met content governance. Het doel van Content Governance is om processen in te richten die onder andere te maken hebben met het autorisatie en promotie. Wie mag bij welke dashboards, hoe kun je een dashboard live in productie zetten en hoe valideren we de content in een dashboard op huisstijl. Denk hierbij aan het opstellen van standaard werkprocessen en bijbehorende checklists.


Waarom is het belangrijk om governance goed geregeld te hebben?

Het inrichten van processen en richtlijnen is vaak een taak die erbij wordt gedaan, wordt vergeten of waar mensen in de organisatie niet om staan te springen. Zeker nu we steeds meer data aan het verzamelen zijn komen veel organisaties in de fase terecht waarbij het niet meer te voorkomen is om processen te gaan inrichten. Je ziet vaak gebeuren dat er over verschillende afdelingen (dezelfde) dashboards worden gemaakt. Databronnen worden diverse keren gekoppeld en dus dubbele inzichten worden verkregen. Herkenbaar?

Wat we vaak letterlijk zien ontstaan is ruis, overload aan data en/of dashboards. Ook de veiligheid van de data en kwaliteit komt vaak in gevaar. Hoe zorg je ervoor dat de juiste mensen toegang hebben tot de data en niet kunnen downloaden bijvoorbeeld? Dit zijn allemaal onderdelen die behoren tot governance en het belangrijk maken om dit op de juiste manier in te richten.


Download onze whitepaper

Datagedreven werken kan jouw organisatie helpen om succesvol te zijn. Wil je weten welke processen je kunt inrichten in een self-service BI omgeving? Download dan hier GRATIS onze whitepaper “Zes stappen naar Data Governance”. Je kunt ook direct contact opnemen met ons via info@theinformationlab.nl.

Tags: