De Detour Tools in Alteryx vormen een makkelijke manier om een tijdelijke omleiding in je workflow aan te leggen. Ze kunnen goed pas van komen wanneer je a) niet zeker weet of een stukje workflow nodig is in het geheel of b) wilt schakelen tussen twee versies van een stukje uit je workflow. Zo hoef je dus niet twee losse versies van je workflow te beheren!

Met de wat beter bekende Container Tool zou je delen van een workflow aan of uit kunnen zetten. Waarom je bij de zojuist genoemde voorbeelden beter de Detour Tools kunt gebruiken, leg ik uit aan de hand van twee voorbeelden.

Het dynamische duo

De Detour Tools – ‘Detour’ en ‘Detour End’ – vind je in de Developer categorie van de tool bar. Je gebruikt ze in principe altijd samen:

‘Detour’ stuurt alleen data door de L output (standaard) óf de R output; de andere output wordt non-actief. Vink ‘Detour to the Right’ aan voor de R output:

Bij ‘Detour End’ komen de twee connecties weer samen – echter, alleen data uit één actieve stroom tegelijk wordt geaccepteerd. Onderstaande werkt dus niet:

1. Jouw berekening – wel of niet?

Wil je een deel van je workflow ‘uit’ zetten, maar wél de data onbewerkt door dat stukje workflow laten lopen, dan lukt dit niet door bijvoorbeeld een Container Tool te gebruiken en die uit te schakelen – de data loopt dan niet verder.

Dit lijkt misschien een optie…
Maar zo werkt het niet…

Wat wél werkt is het maken van een ‘bypass’ met behulp van de Detour Tools, waar aan de ene kant jouw bewerking staat en aan de andere kant de data onbewerkt doorloopt.

Bewerking wordt uitgevoerd
Bewerking wordt omzeild

2. Kiezen tussen twee versies

Als je twee versies van een bepaalde berekening hebt, en je wil kunnen schakelen tussen deze twee alternatieven, dan zou je in principe ook gebruik kunnen maken van twee Container Tools en een Union Tool. Je loopt alleen het risico dat je per ongeluk beide containers op actief laat staan, waardoor beide delen van de workflow hun werk doen en daardoor je dataset niet meer klopt.

Dit gaat goed
Dit niet…

Hier zijn de Detour Tools het betere alternatief, aangezien met deze constructie altijd slechts één van beide berekeningen gebruikt zal worden.

Op deze manier wordt slechts één van beide berekeningen uitgevoerd

Je hebt nu kort gezien waarom en op welke manier je de Detour Tools in Alteryx kunt gebruiken. Deze twee tools maken het ontwikkelproces een stuk sneller én flexibeler!


Wil je meer weten over Tableau of Alteryx? Wil je het maximale uit deze tools halen? Neem deel aan onze workshops en trainingen of huur onze consultants in!