We kennen de uitspraak allemaal: ‘beter goed gestolen dan slecht bedacht.’ Zeker als je nieuw bent met Tableau kun je soms om inspiratie verlegen zitten. Wat voor functies zijn er allemaal? En hoe kun je deze op een interactieve, visueel aantrekkelijke manier samenbrengen in een dashboard? In plaats van zelf het wiel te moeten uitvinden, kun je veel beter inspiratie opdoen uit het werk van anderen. En laat Tableau hier nou net het perfecte platform voor hebben: Tableau Public


Inspiratie op Tableau Public

Op Tableau Public kun je een openbaar profiel aanmaken en dashboards posten. Let op dat je niets wat je hier post af kunt schermen of privé kunt maken; alles is publiek toegankelijk. Gebruik alleen openbare (of andere niet privacy gevoelige) data voor de Tableau dashboards die je op Tableau Public wil zetten.

Als je naar de Gallery gaat kun je de allermooiste dashboards bij elkaar zien. Zo wordt er elke dag een Viz of the Day gekozen; het mooiste, indrukwekkendste of opvallendste dashboard dat die dag aan Tableau Public is toegevoegd. Of neem een kijkje bij de Featured dashboards waar de mooiste dashboards (handig gesorteerd op categorie) van over de hele wereld worden verzameld.

Zodra je een dashboard hebt gevonden waar je je ogen niet vanaf kunt houden, kun je erop klikken en op interactieve wijze nog dieper de data induiken in het dashboard. Toen ik het dashboard van Ryan Sleeper zag wilde ik direct weten hoe hij dit gemaakt had. Tableau workbook downloaden

Ook hier heeft Tableau Public iets handigs op verzonnen. Je kunt namelijk het hele workbook downloaden door op de download button rechts onderaan te klikken:

Download Tableau Dashboard

Zodra je hierop klikt krijg je verschillende opties te zien, zo kun je bijvoorbeeld ook een PDF of een Powerpoint van het Tableau workbook downloaden.

PDF Powerpoint Tableau workbook

Wat wij echter willen is het downloaden van het Tableau Workbook. Hiermee kun je stap voor stap bekijken hoe het Workbook is opgebouwd in Tableau Desktop. Nu we een kijkje in het workbook nemen, zie ik dat de regio selectie bijvoorbeeld met een parameter is gemaakt. Met behulp van een Calculated Field kan vervolgens de map wel of niet gekleurd worden, afhankelijk of de regio overeenkomt met de geselecteerde regio in de parameter. 

Parameter en Calculated Field

Dashboard Actions

Ook kan ik alle Dashboard Actions (op de menubalk Dashboard > Actions…) bekijken die zijn ingesteld. Hiermee wordt nog meer functionaliteit, zoals filtering, aan het dashboard toegevoegd. Deze kan ik ook een voor een bekijken en nabouwen in mijn eigen dashboard.

Dashboard Actions in Tableau

Nabouwen van een Tableau Dashboard

Voor mijn eigen Tableau dashboard ga ik dezelfde layout gebruiken als het dashboard van Ryan Sleeper, met een parameter die verschillende landen highlight en tegelijkertijd visualisaties onder die landen filtert. Het nabouwen van zo’n dashboard is een leuke oefening om de verschillende functies van Tableau te leren kennen.

Nadat je in Tableau Desktop je eigen versie hebt nagebouwd klik je in de menubalk op Server > Tableau Public > Save to Tableau Public as.. Als je nog niet ingelogd bent wordt er eerst gevraagd om je inloggegevens, en anders wordt het dashboard direct aan je profiel toegevoegd bij publishen. 


Steal like an Artist: het resultaat

Nabouwen van een Tableau Dashboard

Tableau Public gaat dus nog een stap verder door niet alleen de dashboards te tonen, maar je ook de mogelijkheid te geven om de achterliggende workbooks te doorgronden. Hierdoor zie je niet alleen wat iemand gemaakt heeft, maar ook hoe het gemaakt is.

Mocht je een Tableau dashboard tegenkomen die je zeker wilt onthouden, kun je ze je Favorite maken door op het sterretje rechtsboven het dashboard te klikken. Op die manier kun je al je favoriete dashboards terugvinden met een eenvoudige klik op je profiel. En, om het helemaal af te maken; je kunt ook iemand anders favorieten zien als je naar zijn of haar profiel gaat. Kortom, een eindeloze bron van inspiratie!