De Tableau Sample – Superstore dataset is ontwikkeld door Tableau om te oefenen met het visualiseren en analyseren in Tableau Desktop. Deze dataset bevat o.a. sales, profit, datumvelden en geografische data om alle mogelijke visualisaties te ontwikkelen. In deze korte blog leggen we je uit hoe waar je de Sample – Superstore dataset kunt vinden maar ook hoe je connectie kunt maken met je eigen databron.


Connectie maken met een databron

De eerste stap is Tableau Desktop openen. Je zult dan onderstaande scherm te zien krijgen waarbij je verschillende opties hebt om te verbinden met een databron.

Sample Superstore

A: Tableau Icoon. Gebruik deze om te schakelen tussen de startpagina en het Tableau Workbook.

B: Connect pane. Je kunt hier:

  • Connectie maken met opgeslagen bestanden op je computer of laptop zoals Microsoft Excel, Text Files of PDF.
  • Connectie maken met gegevens op een server zoals Tableau Server of Google Analytics.
  • Connectie maken met een opgeslagen gegevensbron. Standaard wordt daar Sample – Superstore weergegeven die vaak wordt gebruikt als oefen dataset.

C: Sample workbooks. Dit zijn voorbeelden van dashboard ontwikkeld door Tableau. Gebruik deze ter inspiratie. Tip: de workbooks bevatten vaak ook veel handige formules of voorbeelden van visualisaties. Hier zie je ook de Superstore Sample workbook. Wil je dus weten wat de mogelijkheden zijn met de Sample – Superstore dataset, open dan deze workbook. Je kunt hier ook je eigen nieuwe visualisaties aan toevoegen die alleen zichtbaar zijn voor jou.

D: Open. Hier worden de dashboards getoond die je al eerder hebt geopend. Door te klikken op het kruisje wordt deze niet meer getoond.

E: Discover. Onder ontdekken kun je video’s vinden voor zelfstudie en de link naar het Tableau forums. Zie hier ook de “Viz of the week”, het dashboard die is uitgelicht.

Laatste tip voor het gebruik van Sample – Superstore

Je weet nu hoe je connectie kunt maken met jouw eigen dataset of Tableau Sample – Superstore. De Sample Superstore is heel handig om te gebruiken wanneer je ook visualisaties wilt ontwikkelen voor je Tableau Public. Let op dat je op Tableau Public geen gevoeldige data gebruikt.

Succes met visualiseren en analyseren!