Sinds 13 maart 2020 werken veel mensen vanuit huis. Dit geeft nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.

Ons team werkt ook alweer 11 weken vanuit huis. Sales, marketing, customer success en de consultants zijn de hele dag op afstand voor onze klanten aan het werk. Dit is even wennen, al was het technische deel voor ons redelijk makkelijk te organiseren. We werken alleen maar met Cloud oplossingen, dus met een laptop en internet kunnen we overal aan de slag.

Gelukkig mogen de consultants voor onze klanten remote werken. Zoals je zult begrijpen zijn we deze organisaties zeer dankbaar dat ze ons dit vertrouwen geven, en kunnen we ze verder helpen om nog meer data gedreven te kunnen werken.

Wij zien nu vooral twee uitdagingen bij organisaties:

  • Hoe krijg ik nu de beste resultaten uit mijn teams, hoe stuur ik ze het beste aan om dit te bereiken?
  • Hoe heeft iedereen toegang tot dezelfde informatie?

Er zijn nog veel meer uitdagingen en vooral voor diegenen met gezondheidsklachten en financiële uitdagingen. Ik beperk me even tot alleen de twee bovenstaande topics.

Beste uit je team halen

De beste resultaten uit je teams halen, doe je door veel te communiceren, zorgen dat de skill levels zo hoog mogelijk zijn, samenwerken aan projecten, planningen maken etc. Maar met het remote werken is dit wel wat lastiger geworden. Veel mensen worden gek van de vele Zooms, Webexen, Hangouts, apps, mails en telefoontjes. Maar we moeten toch goed communiceren? Tuurlijk, maar daar zijn vele manieren voor. De grote tech bedrijven, zoals Tableau, Alteryx, Salesforce, Microsoft e.d., zijn al jaren gewend dat men remote werkt. Hoe doen zij dit dan?

Sturen op output! Maak plannen, definieer milestones, en meet hier vervolgens op. Maak gebruik van interactieve dashboards. Zorg dat niet alleen de team manager toegang heeft, maar het hele team. Het is ook leuk om je eigen resultaten te kunnen zien, en af te zetten tegen je peers. Dashboards kun je bouwen op bijna alle data die beschikbaar is gesteld. Je CRM data uit Salesforce, taken uit Asana, views op je site via bijvoorbeeld Google Analytics, Mailchimp campagnes etc. Hoe fijn is het als je één dashboard hebt met de high over resultaten, en kunt doorklikken voor meer details, ipv alle platformen of teamleden af te gaan voor benodigde informatie. Dit scheelt je weer veel “over communiceren”, en je hebt toch de data om de juiste beslissingen te nemen.

Daarnaast is het van belang om je team te blijven uitdagen door trainingen te laten volgen, nu dan even remote. Maar probeer ze ook uit te dagen door ze anderen te laten trainen via webinars, blogs, YouTube video’s, Podcasts etc. Als je kennis moet delen, zul je nog iets harder moeten nadenken, en die kennis kun je zelf weer gebruiken. Meet vervolgens ook weer de resultaten en deel dit binnen het team of je organisatie.

Toegang tot de informatie

Zoals gezegd zijn we inmiddels 11 weken in Corona tijd in Nederland. Veel organisaties hebben inmiddels wel een manier gevonden om toegang tot de informatie te krijgen. Er wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van Citrix om op een beveiligde manier bij alle tooling van het bedrijf te kunnen komen.

Echter zien we nog steeds veel Excel sheets heen en weer gaan. Volledige klant bestanden, financiële cijfers etc worden gedeeld via file sharing, en worden vaak gedeeld via e-mail. Dit is niet wenselijk, gezien security, extra opslag maar ook vanuit AVG (GDPR) regelgeving. Je kunt problemen voorkomen door deze informatie te delen via beveiligde platformen. Deel die klant informatie via dashboards. Je kunt directe koppelingen maken vanuit je rapportage systeem naar je database of online platform zoals bv Salesforce. Je hoeft dan de data niet meerdere keren te exporteren en op diverse plekken op te slaan, maar je houdt alles binnen één omgeving. Deze rapportage omgevingen zijn als het goed is voorzien van alle genodigde security en zijn vaak online beschikbaar.

Hoe nu verder

De verwachting is dat het remote werken meer regel dan uitzondering zal blijven. Er zijn al veel grote organisaties die hier rekening mee houden met hun huur contracten. Als je punten van herkenning hebt in bovenstaand, en je wilt verbeteringen doorvoeren, neem dan eens contact met ons op. We hebben een heel team die je graag van informatie willen voorzien. Daarnaast hebben ook wij diverse webinars, YouTube video’s, blogs etc om je zoveel mogelijk te voorzien van relevante informatie. Er zijn ongekend veel remote trainingen, e-Learning programma’s etc om je verder te ontwikkelen. Check onze website of die van Tableau, Alteryx en Salesforce voor meer informatie of bel/mail ons!

We helpen je graag verder.