.twbx, .twbx, .tde…Tableau biedt een breed scala aan verschillende bestanden, en dat kan verwarrend zijn als beginner. Wat is het verschil tussen een Tableau Workbook File en een Packaged Tableau Workbook File? Kan ik een Tableau-extract delen met gebruikers die geen toegang hebben tot de originele gegevensbron? We gaan het allemaal voor je uitleggen in deze blogpost!

Deze blogpost is bedoelt als referentiemateriaal: je kunt deze pagina bookmarken en terugkomen als je twijfelt over Tableau-bestanden.

Vind het bestandstype dat het best bij je situatie past

In het eerste tabblad vind je de volledige naam van de Tableau-bestandstypen naast hun extension. Elk van hen heeft een set van kenmerken: sommige bestandstypen bevatten de originele gegevensbron, terwijl andere alleen dienen om een snelkoppeling naar de gegevensbron te maken, maar niet kunnen worden gebruikt zonder een verbinding met de gegevensbron, of dit nu lokaal is of via de cloud. Op dezelfde manier slaan sommige bestandstypen de wijzigingen op die in de gegevens zijn aangebracht (zoals groups, calculated fields en sets); andere bevatten wijzigingen die in workbooks, dashboards en stories zijn aangebracht.

Je kunt dit eerste tabblad gebruiken om te zoeken naar een bestandstype dat aan je wensen voldoet. Zoek je een bestandstype dat de wijzigingen in je dashboard opslaat en kan worden gedeeld met gebruikers die geen toegang hebben tot de oorspronkelijke gegevensbron? Kies dan JA onder het filter “Slaat wijzigingen in worksheets/dashboards op” en weer JA onder het filter “Gebruikelijk zonder toegang aan de gegevensbron”….et voilà! Je krijgt een lijst met één of meer bestandstypen die aan je criteria voldoet!

Navigeer naar het tweede tabblad voor een overzicht

Als jij jouw geheugen met betrekking tot Tableau-bestandtypes wil opfrissen, klik dan op de knop om naar het tweede tabblad te gaan. Hier vindt je een korte beschrijving van elk bestandstype, evenals een suggestie over wanneer je ze het best kunt gebruiken. Klik op de knop onder de titel om terug te keren naar het eerste tabblad.

Verwijzingen en extra links

Hieronder vind je een aantal links waar je verdere informatie kunt vinden. Succes!


Wil je meer leren over Tableau of Alteryx? Kom naar onze trainingen en evenementen, of huur mij als consultant.