Kennis met elkaar delen, werken aan persoonlijke ontwikkeling en teamwork zijn redenen om naast onze Centre of Excellence ook onze eigen Community sessies te hebben. In onze wekelijkse community sessie op vrijdag bespreken wij in twee uur een onderwerp: van nieuwe Tableau of Alteryx features tot aan gezamelijke ontwikkeling van nieuwe (interne) dashboards. Vandaag bij ons op de agenda: Logshark. Onze collega Martijn Verstrepen heeft alle Tableau Consultants laten zien hoe Logshark werkt en hoe dit wordt ingezet bij zowel onze interne en externe projecten. Jason van Doorn heeft voor ons vandaag kort samengevat wat Logshark precies is en waar dit voor kan worden gebruikt. 

Kun je vertellen wat Logshark is? 

Logshark is een tool die gebruikt wordt om te analyseren en troubleshooten van Tableau Server en Tableau Desktop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het identificeren van errors en waarschuwingen die voorkomen in Tableau logs tot systeem metrics van de Tableau oplossing om te kijken wat momenteel problemen precies veroorzaakt.

En, hoe werkt Logshark dan? 

Logshark is een .NET applicatie die gebruik maakt van Tableau Server zip logs of Tableau Desktop logs om deze te analyseren en te verwerken naar een Tableau Hyper bestand. Deze worden daarna geanalyseerd met Tableau Desktop waardoor je een visueel overzicht hebt van de Tableau logs. Onderstaand een visuele weergave van een workbook waarin fouten worden getoond. 

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van LogShark? 

Het grootste voordeel van Logshark is wat mij betreft dat heel gemakkelijk in één overzicht inzichtelijk wordt waar de problemen voorkomen en kan worden vergeleken welke op onderdelen van Tableau moet worden gericht om tot een oplossing voor je probleem te vinden.

Daarnaast is het grootste voordeel van Logshark dat Historische data kan worden gebruikt om vergelijkingen wat de impact is als veranderingen in de Tableau Server omgeving doet. Denk hierbij aan Upgrades, Configuratie changes, etc. Ik gebruik Logshark regelmatig bij het oplossen van problemen op de Server.

Tot slot, wat is belangrijk om rekening mee te houden bij het gebruik van Logshark? 

Als je gebruikt maakt van Logshark is het belangrijk dat zoveel mogelijk data wordt vergaard.
Denk aan meerdere dagen lange zip logs en de “-a” optie wanneer je de zip logs maakt. Dit zorgt ervoor dat het beste overzicht wordt krijgen hoe je Tableau omgeving er voor staat. Tegelijkertijd zorgt teveel data voor een enorme export, denk dus goed na over de lengte van de export.

Door het Coronavirus vervangen wij ons wekelijkse Community moment op kantoor voor een online webinar. Het is soms een uitdaging en vraagt wat aanpassingen in het programma, maar geeft ons toch de gelegenheid tot samenwerken! 🙂

Wil je meer weten over onze Community of specifiek over Logshark? Stuur dan een bericht naar info@theinformationlab.nl. Meer informatie over Logshark kun je hier vinden.