De meeste data analisten gebruiken Tableau Desktop licentie om een connectie naar een databron te maken, de visualisatie te bouwen en vervolgens te publiceren naar Tableau Server.

Het kan voorkomen dat je geen toegang hebt tot Tableau Desktop (omdat je deze niet kan/mag installeren, of omdat je laptop nog op kantoor ligt). In de Tableau Creator licenties heb je naast een Desktop en een Prep Builder licentie, ook toegang tot Creator Server. Je kunt dan met web edit je visualisatie aanpassen, maar ook je databron.

In dit voorbeeld laten we zien hoe je een Excel file kunt updaten via Creator Server met web edit. We hebben een Excel file met daarin aantal organisaties per provincie. In Tableau hebben we daar in het verleden een eenvoudige bar chart van gemaakt. We hebben inmiddels een up to date bestand binnen en willen onze bar chart gaan updaten. Zie de onderstaande video hoe dit werkt. Let op het verschil in aantal organisaties in de provincie Zuid Holland, die bijna halveert (puur een demo voorbeeld).

  • Klik in je visualisatie op de Edit button
  • Ga naar je databron
  • Rechtermuis klik of klik op driehoekje en selecteer Edit Data Source
  • Je ziet nu de databron, in dit geval de Excelsheet
  • Rechtermuis klik of klik op driehoekje op de bestandsnaam
  • Selecteer Edit Connection
  • Selecteer of sleep je nieuwe bestand naar het scherm
  • Klik op Update Now
  • Check of je visualisatie is aangepast met de up-to-date gegevens
  • Sla de aanpassing op