#MakeOverMonday is een begrip in de data wereld. Wat is Make Over Monday? Het idee achter #MakeOverMonday is om een bestaande visualisatie een Make Over te geven. Deze visualisatie is verschenen in bijvoorbeeld een krantenartikel, of als onderdeel op een website. Iedere week sinds 2016 komt er een data set beschikbaar waar de originele visualisatie ook mee gemaakt is.

Hoe werkt dit? Haal de data binnen, lees het bijbehorende artikel en bedenk wat je goed vindt aan de originele visualisatie en wat er beter kan. Vervolgens creëer je binnen een uur een nieuwe visualisatie en deel je deze op Tableau Public en Twitter. Het maakt niet uit dat het in jouw ogen niet goed genoeg is, het gaat om de groei die je door gaat maken.

Als je wil kan je zelfs meedoen aan de Viz Review, dat is een wekelijkse webinar door de auteurs van het boek, Andy Kriebel en Eva Murray waarin de gemaakte visualisaties besproken worden en je feedback krijgt om je visualisatie mee te verbeteren.

Het leuke van deze visualisaties delen en zien wat anderen maken met dezelfde data, is dat je leert van anderen. Bijvoorbeeld doordat je ziet hoe anderen totaal iets anders met dezelfde data doen. Je kan ook een beschikbaar dashboard van iemand downloaden, uit elkaar halen en nabouwen; ‘reverse engineering’.

Daarnaast leer je ook van jezelf. Wanneer je je dashboards achter elkaar op Tableau Public ziet, zul je ook je persoonlijke groei zien. Wanneer je iedere week trouw een visualisaties maakt, zijn dit 52 visualisaties in een jaar tijd. Dit is een hele goede manier om snel erg goed te worden in data visualisatie en data analyse.

Nu is er ook een #MakeOverMonday boek uitgebracht, met handige en praktische tips. Soms is het fijn om net even wat houvast of een leidraad te hebben. De tip: ‘Ga juist aan de slag met data die je in eerste instantie niet aanspreekt’ vond ik een hele goede. Naast dat je anders vaak voor meer van het zelfde kiest en minder leert, heb je het ook niet altijd voor het uitkiezen en dan blijkt het achteraf toch veel interessanter te zijn dan je in eerste instantie dacht.

Deze en vele andere tips staan in het boek.