Eerste vraag bij mij is waarom zou je hele grote tabellen willen gebruiken? Toch komen we het vrij geregeld tegen op diverse afdelingen, maar opvallend genoeg vaker in financiele units. Misschien is het een gewoonte vanuit Excel om veel kolommen te tonen? Het is vooral erg lastig om hier informatie en inzichten uit te halen.

Tableau heeft altijd een restrictie op het aantal kolommen gezet waarbij het maximale 16 was. Wilde je er toch meer, en dus lastig leesbaar, dan moest je wat trucs uithalen om het voor elkaar te krijgen. In versie 2019.4 is er de mogelijkheid om dit aantal kolommen op max 50 te zetten.

Ik heb een bestand gedownload van CBS, Statline met gegevens over bevolkingsopbouw per buurt in Amsterdam. Als je de gegevens in een tabel in Tableau toont, dan krijg je onderstaand. Tableau geeft hier maar 6 kolommen weer waarbij een deel samen gepropt wordt in 1 kolom. Niet echt leesbaar.

Tabel met 6 kolommen

Ga in het menu naar Analysis / Table Layout en pas in het nieuwe window het aantallen aan van de Maximum row en columns levels. Zet ze bv allemaal op 50 (wat tevens het max is) en klik op OK. Je ziet nu dat je tabel er wel goed uit ziet.

Tabel met > 12 kolommen

Dus fijn dat Tableau dit heeft aangepast al kun je nog wel discussie hebben over het nut hiervan. Het visualiseren van de data heeft toch veel beter en sneller inzicht. Je kunt deze csv ook prima plotten op een kaart. Er is een postcode 4 (alleen de cijfers) beschikbaar in het bestand en Tableau kan deze eenvoudig tonen. Je moet alleen even een calculated field maken genaamd Country met als inhoud “Netherlands”, zodat Tableau snapt dat het om Nederlandse postcodes gaat. Met een parameter kun je dan schakelen tussen de verschillende cijfers. Nog niet de mooiste visualisatie maar al stuk beter dan de enorme tabel.