We lopen allemaal wel eens tegen simpele problemen aan. De data die gekoppeld is ziet er niet zo uit als verwacht, terwijl alle stappen wel zijn doorlopen. De weergave die je voor ogen had verschijnt niet of soms loop je gewoon vast, zelfs na uren zoeken op internet naar een oplossing. Wat dan? Elke blog licht ik hier een probleem toe waar ik (of collega’s in mijn omgeving) tegen aan ben gelopen, maar ook een oplossing voor heb gevonden. Sharing is caring! Vandaag: een kaart maken met postcodes in Tableau.

Kaarten maken, geografische spreiding van de data

Een van de leukere dingen van Tableau vind ik het gemak waarmee je een kaart kan creëren met slecht twee klikken op een geografisch veld. Dit kan zijn een land, stad, gemeente, postcode maar ook een combinatie van latitude en longitude (lengte- en breedtegraad).

Na het connecten met een data source, wordt de data ingelezen in Tableau. Wanneer je vervolgens naar ‘Sheet 1’ gaat, zie je in het Data Pane je velden. In veel gevallen herkend het programma wanneer het om een geografisch veld gaat. Dit wordt opgehaald uit een database en er komt automatisch een rond icoontje voor te staan. Deze wereldbol is het icoon voor een geografisch veld. Dit is hieronder te zien bij; Country, State, City en Postal Code:

Handmatig geografische eigenschappen geven

Het kan zijn dat een locatie niet wordt herkend als geografisch veld, er blijft dan ‘Abc’ voor het veld staan. Dit kun je handmatig wijzigen. Dit doe je door met je rechtermuisknop te klikken op het veld. Dan kies je voor Geographic Role en maak je een keuze uit het onderstaande lijstje:

Mijn locaties worden niet getoond op de kaart?

Na het toewijzen van het geografisch veld ‘ZIP Code/Postcode’ aan het veld ‘Postcode’. en dubbelklikken op dat veld zal er weer een kaart verschijnen:

Er wordt een kaart gecreëerd, maar de locaties verschijnen niet op de kaart. Rechts onderin staat een melding, met het aantal unknown locaties. Dit geeft aan hoeveel locaties er niet getoond kunnen worden. Dit heeft er mee te maken dat Tableau alleen de vier cijfers van de Nederlandse postcode herkent.

Splitsen met als resultaat een postcode vier cijfers

Wanneer je klikt op Data Source, dan zie je dat het in dit geval om Nederlandse postcode gaat, met vier cijfers, en spatie en twee letters:

Om alleen de vier cijfers over te houden, wordt de postcode gesplitst. Dit doe je door voor de optie split te kiezen:

Door het splitsen worden er twee nieuwe kolommen gecreëerd, – Split 1 en – Split 2:

Vervolgens hernoem je het veld – Split 1 naar voor jou een logische naam. Het veld – Split 2 kun je verwijderen als je deze niet nodig hebt. Het originele veld ‘Postcode’ kun je verbergen. Het is belangrijk om weer de geografische rol toe te wijzen:

Het veld ‘Postcode’ ben je niet kwijt, het is alleen verborgen. Ook is er niks veranderd in de originele data set. Wanneer je de verborgen velden weer wil tonen kruis je ‘Show hidden fields’ aan:

Mijn (Nederlandse) postcodes kloppen nog steeds niet?

Na deze stappen doorlopen te hebben, is het tijd om de kaart te maken. Het is een adressenbestand van bedrijven in Nederland, er komen geen andere landen in voor. Het resultaat is een kaart die nog niet klopt met mijn data source, ook is rechts onderin weer de melding te zien met het aantal unknown locaties:

Door te klikken op de melding recht onderin, en vervolgens te kiezen voor ‘Edit locations…’ kom je in het volgende scherm:

Mijn data source bevat alleen Nederlandse locaties en heeft daarnaast geen kolom voor land. Daarom kies ik voor een ‘Fixed’ locatie en ik kies voor ‘Netherlands’. In andere gevallen wordt het aangeraden te kiezen voor ‘From field”, hierdoor blijft je workbook dynamisch.

Na het instellen zul je zien dat de locaties nu wel worden getoond op de kaart:

Meer informatie tonen op een kaart

Nu kun je de kaart nog aanpassen naar je eigen smaak en meer informatie tonen. Je kan andere velden op ‘color’ en ‘size’ slepen bij ‘Marks’. Door op size te klikken kun je het formaat van je cirkels aanpassen. Bij ‘color’ kun je de ‘opacity’ aanpassen en eventueel een ‘border’ meegeven:

Daarnaast kun je ook kiezen voor een gevulde kaart. Dit doe je door bij Marks te kiezen voor ‘Map’ inplaats van ‘Automatic’:

Het resultaat is een gevulde kaart, ook wel een filled map genoemd. Het kan interessant zijn om de oppervlakte te laten zien. Wel is het zo dat je in dit geval de ‘Size’ niet meer kan gebruiken. Deze kaart ziet er zo uit:

Dit is hoe je een kaart maakt met postcodes in Tableau, ook wanneer het in de eerste instantie niet lijkt te lukken. Natuurlijk hoop ik dat je iets hebt aan deze blog! Laat weten wat je vindt en vergeet me niet te volgen op Twitter (@MaryseMonen) en Tableau Public, dan volg ik je terug. Meer uitleg of hulp nodig? Neem deel aan onze workshops en trainingen of huur onze consultants in. Tot de volgende keer!