Heb jij die transparante sheets en set actions al helemaal onder de knie? Dan kun je nu aan de slag met de nieuwste features van Tableau 2019.1. Een van de meest in het oog springende is “Ask Data” waarmee je in gewone spreektaal vragen kunt stellen over je data. Daarmee hoopt Tableau data-analyse nóg toegankelijker te maken en bedrijven te helpen een data-driven cultuur te creëren.

Ask Data: communiceren met data

Via Tableau Server of Tableau Online kun je direct gebruikmaken van Ask Data. Selecteer een published data source, type een vraag in en Tableau antwoordt in de vorm van een interactieve visualisatie. Deze visualisatie kun je verfijnen door vervolgvragen te stellen, filters toe te passen of om een specifiek grafiektype te vragen. Zodra je tevreden bent met het resultaat, kun je je workbook opslaan en delen met collega’s.

Op basis van statistische kennis over de data source en eerdere interacties met die data, interpreteert Tableau de gestelde vraag. Als je vraag niet duidelijk genoeg is, doet Tableau suggesties om deze te specificeren. Input nodig voor het formuleren van je vraag? Hoover dan eens over de velden in de data pane. Een tooltip verschijnt en je ziet direct de meest voorkomende waarden.

Ask Data maakt gebruik van slimme, ingebouwde algoritmes, maar je kunt ook custom synoniemen, calculaties en definities toevoegen aangepast op de terminologie binnen jouw organisatie. Op die manier kan iedereen, ook zonder diepgaande kennis van de datastructuur, communiceren met data. Vragen stellen, inzichten verkrijgen en datagedreven beslissingen nemen is daarmee niet langer voorbehouden aan “the happy few”.

Tableau Prep Conductor: altijd actuele data

Een andere belangrijke toevoeging van versie 2019.1 is Tableau Prep Conductor. Een nieuw add-onproduct voor Tableau Online en Tableau Server waarmee je al je Tableau Prep-flows kunt schedulen en automatiseren. Iets waar de community al sinds de introductie van Tableau Prep naar uitkeek.

Waar je met Tableau Prep Builder (de nieuwe naam voor Tableau Prep) je data in de juiste vorm voor analyse brengt, zorg je er met Tableau Prep Conductor voor dat je de juiste data op het juiste moment beschikbaar maakt. Zodra je een flow gebouwd hebt, kun je deze publiceren op de server. Vanuit daar kun je je flow plannen, delen en beheren.

Na publicatie zie je in de serveromgeving een snapshot van je flow, inclusief de outputsteps. Je kunt de flow direct “runnen” met de “Run Now”-button, maar je kunt dit ook automatiseren door een “Task” in te stellen die bepaalt wanneer de flow uitgevoerd moet worden.

De tab “Run History” geeft informatie over elke run van de betreffende flow, zoals de duur en het aantal gegenereerde records. Ook is er de mogelijkheid om e-mailnotificaties te krijgen in geval van failure. Zo krijg je meer grip op je flows en kun je eventuele issues snel verhelpen. Door slim gebruik te maken van Tableau Prep Builder en Conductor, staat er altijd nieuwe data klaar voor analyse. 

Naast Ask Data en Tableau Prep Conductor, biedt 2019.1 nog veel meer nieuwe features (export to PowerPoint, Google Ads Connector, enz.). Nieuwsgierig? Neem een kijkje op tableau.com/newfeatures.