Heb jij een Tableau-dashboard waarin je data per week laat zien? Grote kans dat de weeknummers met de overgang naar het nieuwe jaar niet meer helemaal kloppen. Zoals je hieronder kunt zien, heeft Tableau een 53ste week gecreëerd. Hoewel velen van ons blij zullen zijn met een “extra” week, kan het je visualisatie behoorlijk in de war schoppen.     

Deze situatie wordt veroorzaakt door een verschil in datumdefinitie. Tableau werkt met de Amerikaanse methode voor weeknummering. Een nieuwe week start op zondag en de eerste week van een nieuw jaar beslaat de periode van 1 januari tot de eerste zaterdag die daarop volgt. In Europa doen we dat net iets anders. We volgen de internationale standaard ISO 8601 voor datum en tijd. Hierbij geldt maandag als de eerste dag van de week en de eerste week van het jaar is de eerste week die vier of meer dagen bevat. En zo ontstaat week 53.

Waar we dit voorheen met een redelijk complexe berekening moesten oplossen, kunnen we met de komst van Tableau 2018.2 gebruikmaken van ISO 8601 date parts. In de afbeelding hieronder zie je welke functies je kunt gebruiken in je calculaties.

Het weergeven van de juiste ISO-week wordt op deze manier een koud kunstje.