Met versie 2018.3 bracht Tableau een nieuwe feature uit met de naam set-actions. Hoewel sets al vele jaren aanwezig zijn, werden ze tot op heden niet heel vaak gebruikt. Zonde, want door middel van een set zijn veel analyses mogelijk welke anders via complexe Table Calculations, Blending en Level of Detail calculations opgelost zouden moeten worden.

Sets in Tableau zijn een groepering van dimensie items waarbij items wel of niet in de groep zitten. Sets kunnen daarbij op alle mogelijke plaatsen in Tableau gebruikt worden. Denk daarbij aan filters, calculaties, de marks card en op rows en columns.

De volgende video van de Tableau Conferentie door Filippos Lymperopoulos geeft uitleg over sets in Tableau.

Sets appeal

Met de komst van set actions is het nu mogelijk om de inhoud van een set dynamisch aan te passen doormiddel van selecties in een dashboard. Hiermee gedragen Set Actions zich als dynamische multi-select parameters. Wij verwachten daarom dat het gebruik van sets binnen Tableau explosief gaat groeien. Set Actions stellen je namelijk in staat om op een simpele manier verschillende analyses uit te voeren zoals proportional brushing, selective drill down en custom high-lighting, part-to-other en part-to-part vergelijkingen.

De volgende twee videos gepresenteerd door Bethany Lyons op de Tableau Conferentie geven een goed beeld van wat er allemaal met Set Actions mogelijk is.

Ready, Set, Action! behandelt de basics van Tableau Set Actions, en toont een flink aantal voorbeelden hoe je dit in de praktijk zou kunnen gebruiken.

Ready, Set, Action!

Beyond Set Actions is het vervolg op de eerste video en duikt een stuk dieper in de mogelijkheden van Set Action specifiek voor statistische analyses.

Beyond Set Actions: Interactive Statistics

Onze collega’s uit het Verenigd Koninkrijk hebben ook een blog geschreven over Set Actions met enkele praktijk voorbeelden.

Wat vind jij van deze nieuwe feature in Tableau 2018.3?