Bij het CBS kun je zeer veel interessante data vinden die je kunt gebruiken in Tableau. Persoonlijk ben ik het meest enthousiast over de shape files van buurten, wijken en gemeenten. Deze shape files kun je met 2 kliks in Tableau gebruiken, waardoor je alle gegevens als polygonen te zien krijgt op een kaart van Nederland (of deel hiervan).

Stap 1: ga naar https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/nederland-regionaal/geografische-data/wijk-en-buurtkaart-2018 en download hier de Zip file (77Mb)

Stap 2: Unzip de gedownloade file Uitvoer_shape

Als het goed is zie je nu verschillende file types voor buurt, gem en wijk. Op het moment dat ik deze post schrijf is 2017 beschikbaar.

Stap 3: Open Tableau Desktop en connect naar buurt_2017.shp

Stap 4: Dubbel klik op het veld Geometry – je ziet nu een kaart van Nederland

Stap 5: Water wil je niet meer zien, dus sleep Dimension Water naar filter en selecteer NEE

Stap 6: Als je meer inzichten in de buurten wilt verkrijgen, sleep dan Bu Naam naar Detail mark. Als je nu met je muis over Nederland beweegt zie je de buurten in de Tooltip voorbij komen

Stap 7: Om inzichten te verkrijgen in verschillen per buurt kun je een Measure slepen naar de Color mark – gebruik bv Aant Inw

Stap 8: Er zijn meer dan 12.000 buurten in Nederland en waarschijnlijk wil je een bepaald gebied selecteren. Sleep bv Gm Naam naar Filter of rechtermuis klik en Show Filter. Selecteer de gemeente die je wilt zien. De kleur laat nu de verschillen per buurt zien. Sleep eventueel nog Measures zoals Aant Man/ Vrouw naar de Tooltip.

CBS shape file in Tableau voor meer uitleg