Met bv Google Analytics kun je gemakkelijk een koppeling maken vanuit Tableau om meer inzicht te krijgen in bv de pageviews of je website. Je wilt de laatste status zien, maar vaak alleen maar het verloop over de afgelopen weken of maanden. Als je in Tableau een relatief filter op datum gebruikt dan neemt hij ook de huidige periode mee. Stel dat je nog in het begin van de maand zit, dan zal je grafiek altijd een daling geven, wat geregeld vragen kan opleveren bij je collega’s.

Je wilt dus de huidige maand uitsluiten. Dit is vrij eenvoudig. Maak een Calculated Field en gebruik de DataDiff functie – zie hieronder. De Today() functie geeft de datum van vandaag, en [Date] is de datum van de pageviews. De ‘month’ is de Date Part. De vergelijking moet in dit geval de uitkomst nul geven, dus de maand van de pageviews is gelijk aan de maand van vandaag.

Vervolgens sleep je dit nieuwe veld, die je bv de naam ‘Deze maand’ geeft, in de Filters mark. Je wilt deze maand uitsluiten dus je selecteert False in je filter. Je krijgt nu een grafiek waarbij de huidige maand is uitgesloten. Dat ziet er alweer een stuk beter uit:-)