Standaard kun je in Tableau inzoomen op de eerste 4 cijfers van de NL Postcode. Dit zijn ongeveer 4.000 gebieden in Nederland. Je krijgt dan een mooie polygoon te zien van dit postcode gebied.
Als je verder wilt inzoomen op de kaart op basis van de volledige postcode, of wellicht nog specifieker op basis van postcode + huisnummer, dan kan dat prima met Tableau. Het enige wat je nodig hebt is de Latitude en Longitude. Met deze laatste 2 velden kun je ieder punt op een kaart tonen. Daarbij fijn om te weten dat Tableau geen beperking heeft in het aantal te plotten punten. Je kunt dus prima 100.000 orders op een kaart in Nederland tonen (wat veel visualisatie tools niet kunnen). Zie onderstaand voorbeeld:
Als je een adres bestand met klanten hebt, en je wilt die plotten op een kaart in Tableau, heb je dus bij iedere klant de Lat en Lon nodig. Er zijn diverse manieren om aan deze Lat en Lon te komen. Je kunt bv in Google Maps dit terugvinden, zowel handmatig uit de URL halen, als via een API.
Je kunt ook de Lat en Lon in je database opnemen. Vaak is dit gemakkelijker voor je analyses. Postcode.store verkoopt een bestand met alle postcode en huisnummers van Nederland, inclusief de Lat en Lon. Kosten zijn eenmalig € 249 (meer info https://www.postcode.store/product/postcodebestand-nederland-volledig/). Je kunt deze klanten nu gemakkelijk tonen op een kaart in Tableau:
Daarnaast is het ook mogelijk om de kaart achtergrond aan te passen met behulp van MapBox. Hier is een standaard connector in Tableau voor aanwezig. Een veel gebruikte achtergrond is de satelliet foto:
Het enige wat je dus nodig hebt is de Lat en Lon om tot op detail niveau in te zoomen. Je hebt hier geen dure GIS systemen of servers voor nodig.