Tableau heeft al veel opties voor het maken van visualisaties van data. Toch wil je wel eens iets anders dan de standaard mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het gebruik van verkeerslichten om aan te geven of iets goed of slecht gaat.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de meest eenvoudige manier is het gebruik van shapes. Je hebt 3 plaatjes nodig van een verkeerslicht in de 3 verschillende staten (groen, oranje, rood). In bijgaand voorbeeld maken we gebruik van de standaard data set Superstore EU. Maak een nieuwe folder in de map My Tableau Repository/ Shapes/. Noem deze bv Verkeerslichten, en zet hierin de 3 plaatjes.

We hebben een nieuw veld gemaakt Profit Ratio met de formule SUM([Profit])/SUM([Sales]). Vervolgens een veld gemaakt die aangeeft wat de kleur van het verkeerslicht moet worden bij bepaalde waarden:

IF [Profit Ratio] <0 then “Rood”
ELSEIF [Profit Ratio] <0.15 then “Oranje”
ELSE “Groen”
END

Maak een view van type Shape en sleep je veld die de kleur van je verkeerslicht aangeeft in de Mark Shape. Dubbelklik vervolgens op een waarde die ervoor zorgt dat je 3 verschillende shapes ziet. Klik op de Mark Shape en selecteer Verkeerslichten bij Select Shape Palette. Als je deze niet ziet, klik dan een keer op de button Reload Shapes. Nu kun je per kleur aangeven welk stoplicht je wilt zien.

Daarna kun je de lichten gebruiken in je view of dashboard. Zie hieronder een voorbeeld waarbij we met een dashboard action de lichten laten veranderen. Je kunt dit workbook downloaden om te zien hoe we dit gemaakt hebben. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op.

https://public.tableau.com/profile/rik.van.schaik#!/vizhome/Stoplichtvoorbeeld/Stoplicht