Bij The Information Lab zijn we erg enthousiast over de nieuwe aankomende release van Tableau 10. De laatst nieuwe editie van Tableau zal een aantal nieuwe en super bruikbare features bevatten die je Tableau leven nog weer een stuk beter maken. In Deel 1 en 2 van deze blog zullen we er 10 van uitlichten. Mocht je Deel 1 gemist hebben, klik dan hier. Tot dusver hebben we de nieuwe en mooie user interface bekeken en hoe makkelijk cross-data source filtering is. In Deel 2 kijken we naar vijf nieuwe features waar we verlangend naar uitkeken.

6. Groepen (groups) in Calculated Fields

Je kunt nu groepen (groups) gebruiken in calculated fields. De eerdere oplossing voor dit issue zou een langdradige aanpak betekenen waarbij je ofwel terug moest naar de datasource om een nieuwe kolom te genereren of het uitschrijven van een erg lange IF statements. Nu kun je gewoon met nieuw gegenereerde groep in je calculatie slepen en verdergaan. Zorg ervoor dat je, net als bij elk ander IF statement, de zelfde case gebruikt in het statement als de alias die je maakt in de nieuwe groep. Het is ook goed om te weten dat je nu groepen kunt gebruiken in je LoD calculaties!

tableau-10-groups-calc

 

7. Apparaat Specifieke Dashboards

We hebben allemaal serieus veel tijd gespendeerd om dashboards geschikt (proberen) te maken voor elk mogelijk scherm of device waarop het zou kunnen worden getoond, waarbij vaak een compromis moest worden gemaakt met betrekking tot de content van het dashboard. V10 introduceert multi-screen/device sizing; dit maakt het mogelijk om een dashboard te maken welke geschikt is voor zowel mobile, tablet en desktop schermgroottes. In een paar eenvoudige stappen is het mogelijk om je initiële dashboard design te gebruiken als default design, om deze vervolgens qua indeling, grootte en inhoud aan te passen naar wens voor andere schermgroottes/devices. Open je dashboard op een van deze drie devices en het zal automatisch worden getoond in je custom dashboard size.

tableau-10-device-specific

 

8. Custom Territories

Wie houdt er niet van mapping in Tableau? Ok, misschien zijn er ergens mensen die een beetje gefrustreerd zijn door de manier waarop Tableau’s filled maps beperkt zijn door de standaard geografische indelingen. Maar nu niet meer! Je kunt nu eenvoudige een groep van meerdere geografische vormen maken en deze gebruiken als nieuwe filled map omtrek. Meetwaarden zullen nu aggregeren tot de nieuw gemaakte groepsindeling. Simpel om te gebruiken en erg effectief, ‘the Tableau way’.

tableau-10-custom-territories

 

9. Clustering

Tableau is continu bezig om de software’s analytische capaciteiten verder te ontwikkelen. V10 is hierin niet anders, je kunt nu geavanceerde clustering analyse toepassen op je data door middel van drag-and-drop in je view. Tableau gebruikt k-means als methode, een van de meest robuuste clustering technieken en kan automatisch clusters genereren of je kunt aangeven welk aantal clusters je wenst. Deze krachtige nieuwe feature helpt je analyses door te beschrijven hoe je data is verspreid en kan mogelijk zelfs aspecten van je data onthullen waar je je nog niet bewust van was. Veel plezier met het uitproberen van clustering! (Voor een uitgebreide uitleg over hoe clustering werkt in Tableau zie Bora Beran’s over dit onderwerp hier.)

tableau-100clustering

 

10. Dashboarding op Tableau Server

Tegelijk met de nieuwe make-over, zorgt V10 van Tableau Server ervoor dat je snel een serie van visualisaties kunt maken en deze samen in een dashboard kunt zetten. Een uitgebreide analyse vereist vaak meer dan één viz en dan heb je een dashboard nodig. We zijn verheugd met deze feature omdat het de snelheid te goede komt en het de analytische mogelijkheden verbreed.

tableau-10-server-dashboards

 

Zelf proberen?

Wil je zelf Tableau 10 uitproberen? Download dan hier de trial voor Tableau Desktop of Server.

Er zijn nog vele andere kleine verbeteringen en toevoegingen in Tableau 10 die hier niet zijn genoemd of behandeld, dit zijn slechts onze favorieten. Ongetwijfeld heb jij je eigen favorieten, laat het ons gerust weten in de commentaar sectie!


Originele blogpost van Phillip Lowe (TIL UK), 27 Juli 2016
Prefer to read the original blog from Phillip Lowe (TIL UK)? Click here