Bij The Information Lab zijn we erg enthousiast over de nieuwe aankomende release van Tableau 10. De laatste editie van Tableau zal een aantal nieuwe en super bruikbare features bevatten die je Tableau leven nog weer een stuk beter maken. In Deel 1 en 2 van deze blog zullen we er 10 van uitlichten. In Deel 2 zullen we clustering, custom geocoding en diverse andere features verkennen. In Deel 1 gaan we kijken naar 5 nieuw toegevoegde features die Tableau 10 er fantastisch doen uitzien en je ‘in de flow’ houden.

Iedereen die Tableau al een tijdje gebruikt weet dat er weinig verandering is geweest in de user interface sinds de vroege releases. Echter, in Tableau 10 zien we een bijna complete make-over van de user interface. Tableau volgt het material design en flat look vergelijkbaar met dat wat we tegenwoordig herkennen van de look and feel van Google en Facebook. Tezamen met dit nieuwe design krijgen we een nieuw standaard kleurenschema en nieuwe fonts. Wij vinden dat deze nieuwe Tableau versie eruit springt en je nieuwe visualisaties nog mooier en scherper laat lijken.

1. Kleuren

Tableau geeft je enorm veel meer opties om je kleuren aan te passen. In eerdere versies was de standaard continuous kleur groen. Het design team van Tableau heeft dit gewijzigd met een veel zachtere tint blauw. Wij vinden dat deze nieuwe kleur wat minder prominent naar de voorgrond komt en je daardoor nog meer ‘in de flow’ houdt.

tableau-10-color

 

2. Fonts

Fonts maken ook een opwachting in deze versie van Tableau. Weg zijn de dagen dat je op zoek moest naar fonts die geschikt waren voor alle devices en operating systems, Tableau bevat nu een nieuw custom font die specifiek is ontwikkeld om je visualisaties er top uit te laten zien, zelfs goed zichtbaar in het kleinst mogelijke formaat en op elk device.tableau-10-font

 

3. Formattering / opmaak

Een andere zeer bruikbare feature in Tableau 10 is workbook level formatting. Dit betekent dat je het font kunt instellen voor je hele workbook en het daarom niet meer nodig is om opmaak te kopiëren of de opmaak op elke individueel sheet in te stellen. Dank Tableau!

tableau-10-opmaak

 

4. Highlighting

Wanneer je erg veel marks in je view hebt, bijvoorbeeld in een scatter plot, kan het soms lastig zijn om een specifieke klant of product te vinden. Tableau 10 komt met een nieuwe feature genaamd ‘highlighter’, wat een vrij tekst veld en dropdown menu betreft die kunnen worden gebruikt om snel je data te vinden en te highlighten. Dit betekent dat je geen parameter of kleuren legenda nodig hebt om te vinden waar je naar op zoek bent, en daarmee dus ook niet je visualisatie hoeft aan te passen of te vervuilen (zie ook data-ink ratio). We zien nu al geweldige mogelijkheden van de highlighter in combinatie met reference lines en samen met een andere nieuwe features genaamd clustering.

tableau-10-highlighter

 

5. Cross-data source filtering

De vijfde nieuwe feature waar we erg enthousiast over zijn is cross-data source filtering. Ja, je hebt het goed gelezen, je kunt nu filteren over meerdere data sources zonder die toch nogal vervelende parameter te gebruiken. Dit stond al geruime tijd op onze wensenlijst maar is nu dan toegevoegd aan Tableau. Cross-data source filtering werkt als volgt: wanneer je een workbook hebt die meer dan een data source bevat met diverse gemeenschappelijke velden. Neem bijvoorbeeld een dimensie genaamd Customer. Als je deze dimensie naar Filter sleept op een van je sheets, kun je de filter nu instellen om te worden gebruikt over alle gerelateerde data sources (all using related data sources). De filter zal dan actief zijn over alle views die deze Customer dimensie gebruiken. Het goede nieuws is dat je dit ook kunt instellen voor specifieke sheets, wat betekent dat er veel flexibiliteit is om je dashboards aan te passen.

tableau-10-cross-datasource-filtering

Zelf proberen?

Wil je zelf Tableau 10 uitproberen? Download dan hier de trial voor Tableau Desktop of Server.

Lees ook Deel 2 van deze blog, waarin we een kijkje nemen naar 5 andere nieuwe Tableau 10 features waaronder clustering, custom geocoding en diverse andere.


Original blogpost by Andre de Vries (TIL UK), 26 July 2016
Prefer to read the original blog from Andre de Vries (TIL UK) in English? Click here