We zijn zo enthousiast, 9.3 is released! Het komt weer met een bak vol nieuwe features, hier zijn een paar van mijn favoriete nieuwe features om naar uit te kijken in Tableau 9.3

Ik heb ze onderverdeel in drie secties: de top nieuwe features waar iedereen het over heeft; basic, nieuwe toevoegingen in de vorm van functionele verbeteringen die niet per se het nieuws halen, maar wel erg prettig zijn; en klein maar fijn – dit zijn de kleine, minder bekende verbeteringen/toevoegingen, doorgaans in de user interface of niche functionaliteit. Dit zijn het type features waar bestaande Tableau gebruikers verliefd op worden omdat ze alles weer net een stukje eenvoudiger maken. Snap je wat ik bedoel? Zo niet, kijk dan nog eens op deze blog (Engelstalig) over de versie 9.0 release van afgelopen jaar.

De toppers

1. Unions

Ja mensen, eindelijk kunnen van die nare custom sql af, omdat Tableau het nu direct in het data source configuratiescherm heeft gebouwd! Zie hoe eenvoudig het is om je data samen te voegen met behulp van union.

Het accepteert zelfs wildcard file invoer, zodat je niet elke filename hoeft te specificeren maar Tableau gewoon naar een folder vol met Excel of tekstbestanden kan wijzen en Tableau doet de rest.

uniongiphy

2. Version History

Een lang verwachte ‘enteprise’ vereiste is toegevoegd aan Tableau Server – workbooks en data sources die gepubliceerd worden naar Tableau Server hebben nu versie historie, zodat je eenvoudig terug kunt naar een eerdere versie als je bijvoorbeeld per ongeluk die vrijdagmiddag-uitprobeer versie van je CEO management dashboard over de goede versie heen hebt gepubliceerd.

 versionhist_giphy

3. New mapping data

Iedereen houdt van een mooie kaart en in Tableau is het altijd al uitzonderlijk eenvoudig geweest om je data te plotten op een kaart, vaak met gewoon een dubbelklik. Versie 9.3 brengt weer een aantal nieuwe updates op de kaarten waar we erg enthousiast van worden, zoals:

  • Postcode toevoegingen voor 39 Europese landen, inclusief Nederland, België, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en meer.
  • Postcode updates voor UK, Frankrijk en Duitsland.
  • Postcode ‘outcode’ level voor de UK (de prefix in de postcode) als filled map beschikbaar (zie voorbeeld)
  • USA demografische data layers voor 2016.
  • USA ZIP Code updates voor 2016.
  • India districten.

newmapdata_giphy

De basics

4. Pre-installed drivers

Och, het aantal keren dat ik Tableau Desktop heb geïnstalleerd op een nieuwe machine en het niet meteen lukte om met mijn data te connecteren… totdat ik realiseerde dat het kwam omdat ik een driver miste. Gelukkig zijn die dagen voorbij voor MS SQL Server, Postgres, MySQL en Amazon Redshift gebruikers. Nu krijg je tijdens installatie een fijne keuze lijst waar je kunt kiezen om deze drivers al direct mee te installeren. Cool en het gaat IT en een aantal gebruikers zeker kopzorgen schelen.

93-preinstalled-drivers

5. Performance improvements

Het gaat sneller. Wil je de details weten? Natuurlijk wil je dat, maar het is nogal saai om er hier over te schrijven, dus ik laat je daarover verder inlezen op je eigen geschikte moment. Samengevat komt het er echter op neer dat het geheugen beheer verbeterd is in de data engine, zodat extracts query en laadtijden een stuk sneller zijn. Je zult ook merken dat wanneer je een workbook laad via Tableau Server, Tableau alleen connecteert met de benodigde data sources om de data te kunnen weergeven. Dit betekent dat als je meerdere tabs in je workbook hebt, Tableau alleen verbindt met de data sources in de huidige tab zodat je je data zo snel mogelijk kunt bekijken,

Tot slot: de verschillende plaatsen waar je data en visualisaties worden ge-cached in Tableau Server synchroniseren nu veel efficiënter, dus je zou ook sneller laadtijden en interactie moeten waarnemen in je visualisaties op het moment dat je je workbook opent.

6. Support voor hi-res displays

Ik herinner me nog mijn stem op dit idee op de Tableau forums een poosje terug, toen ik mijn gloednieuwe laptop kreeg met 4K resolutie en ben dan ook verheugd om te zien dat ondersteuning voor dergelijke hoge resolutie schermen nu is toegevoegd in de doorlooptijd van slechts enkele minor release versies. Diegenen onder jullie die een hoge resolutie scherm op een Windows laptop hebben zullen de frustratie herkennen, maar het lijkt erop dat versie 9.3 nu ook native scaling ondersteund vor de tool en menu bars, data en canvas vensters en andere elementen, zodat je Tableau nu ook op je hoge resolutie scherm kan draaien zonder de noodzaak voor Superman-zicht. Mac gebruikers? Ik wil het niet horen 🙂

7. Progressive dashboard load (progressief laden van dashboards)

Dit is een vernuftige feature die een hoop tijd gaat schelen. Bij het laden van een dashboard op Tableau Server wordt elk dashboard nu afzonderlijk gerenderd wanneer het gereed is, in tegenstelling tot eerdere versies waar het hele dashboard in een keer werd gerenderd, waardoor je een langere wachttijd had alvorens je je data kon zien.

progressiveload_giphy

Klein maar fijn

8. Controleer kleur codering op totalen en subtotalen

Subtotalen bij je highlight tables, mevrouw? Geen probleem. Ik zie highlight tables graag als de eerste stap (na het verlaten van de crosstab wereld) in de reis richting visual analytics en dit is een terugkerende ergernis geweest in die reis, dus ik weet dat veel mensen hier blij van zullen worden.

colorencoding_giphy

9. Publiceren van een datasource vervangt automatisch local data source met gepubliceerde data source

Geen toelichting nodig hier. Dit bespaart de Tableau wereld miljoenen collectieve klik-acties, wat zal resulteren in een langere muis levensduur, wat zal leiden tot minder muis verkopen in het analytics segment. Pas op Logitech.

93-publish-datasource

10. Scroll om te zoomen op kaarten

Precies zoals bij Google maps! Nu zal de Tableau kaart bij het scrollen of pinchen over de kaart in- en uitzoomen, zonder dat je daarvoor nog een control button of andere command toets hoeft in te drukken. Een andere fijne verbetering is dat als je dubbelklikt op je kaart, je automatisch centreert op datgene waar je muisaanwijzer is.

11. Project Leaders kunnen nu eigenaar (owner) wijzigen, EXTRACT REFRESHES draaien, en content verplaatsen

Ik wilde eigenlijk afronden met deze feature… Als ik een Euro kreeg voor elke keer dat een gebruiker klaagde over het niet kunnen refreshen van een extract die door een collega was gepubliceerd, dan zou ik nu Pat Hanrahan-rijk zijn. Kort gezegd, gebruikers met de Project Leader rol op een project in Tableau Server krijgen nu meer controle over de content in dat project. Zo kunnen ze extracts verversen (extract refresh), content verplaatsen van het ene naar het andere project (ervan uitgaande dat ze project leader zijn van beide projecten) en de eigenaar van content wijzigen. 

Het is een grote stap richting het opzetten van iets als een content administrator, een rol die het midden houdt tussen de standaard publisher/interactor en de site/server administrators, en zou veel moeten helpen wanneer je bezig bent met het bedenken en plannen van je Tableau Server Deployment.

deployment_giphy

Dit is op geen enkele wijze een uitputtende lijst en is volledig subjectief. Misschien je iets speciaals met parameters in initial SQL, of Kerberos authentication op je PostgreSQL database. Laat ons in dat geval via de commentaren weten of stuur ons een email met je favoriet(en)!


Originele blog door Jonathan MacDonald, TIL UK. Geplaatst op 24 maart 2016.
Prefer to read the original post in English? Click here