In deze serie hebben we het over de zaken waar we aan moeten denken bij het voorbereiden bij het uitrollen van Tableau Server binnen je organisatie. In het eerste deel van de serie hebben we het gehad over de afwegingen voor de rol van content administrator, een rol die bewaakt hoe content wordt gepubliceerd, georganiseerd en beheerd op de Tableau Server. Je kunt er hier alles over lezen.

In deel 2 gaan we het hebben over de afwegingen voor de rol van system administrator, of de rol die verantwoordelijk is voor de IT kant, inclusief architectuur van het systeem, het op orde maken van de infrastructuur, installeren en inrichten van de omgeving.

Net als met het voorgaande deel van de serie zijn er wat kanttekeningen – dit is een checklist van zaken om aan te denken terwijl je de uitrol aan het voorbereiden bent. Er zijn nog vele andere zaken om rekening mee te houden na het opzetten van je omgeving, maar die zijn buiten scope van deze blog. Ten tweede, in mijn ervaring zie ik een duidelijk onderscheid in verantwoordelijkheden tussen de content en IT zijde, maar dat wil niet zeggen dat deze rollen kunnen overlappen. Je bent wellicht de enige aangewezen persoon die verantwoordelijk is voor al deze activiteiten, of er is misschien een groot team van mensen die verantwoordelijkheid hebben voor verschillende van de genoemde aspecten. Ongeacht de situatie is het belangrijk om beide zijden te kennen en er zeker van te zijn dat je de juiste mensen met de juiste kennis en vaardigheden hebt.

12 tips voor system admins bij het voorbereiden van je Tableau Server uitrol

 1. Wat voor soort server gebruik verwacht je op de korte/middellange/lange termijn?

Krijg een indruk vanuit de bedrijfsonderdelen over verwacht aantal users en activiteit en hoe dit door de tijd zal groeien. Dit kan misschien gelimiteerd zijn door het aantal named-user licenties die je beschikbaar hebt, maar het is ook goed om te weten hoeveel gebruikers Tableau Desktop hebben zodat je kan anticiperen op de publishing activiteiten etc.

 1. Hoe belangrijk is Tableau Server binnen je organisatie? Gaat de CEO er ook gebruik van maken? Gaan klanten er gebruik van maken? 

Tableau wordt voornamelijk gebruikt voor het analyseren van bedrijfsprestaties, of beschikbare data op een dusdanige manier dat deze gebruikt kan worden in besluitvorming. Deze situaties betekenen dat je Tableau Server vaker wel dan niet beschikbaar moet zijn voor een een senior gebruikersgroep of zelfs klanten. Als zodanig zou Tableau Server ook de bijbehorende prioriteit moeten krijgen. Je team moet weten dat Tableau Server misschien in het begin nog niet gelijk veel gebruikt zal worden, maar dat het hoogstwaarschijnlijk wel de key analytics tool voor senior management wordt en daar in de opzet rekening mee gehouden moet worden.

 1. Moet de server hoge beschikbaarheid hebben (High Availability of HA), heb je extra redundantie nodig?

Het (uit)schalen van je Tableau Server infrastructuur helpt in het ondersteunen van aanvullende redundantie in het systeem en om dichterbij een HA systeem te komen. Bepaal je RTO/RPO doelstellingen voor Tableau Server vooraf en laat dat je keuzes bepalen rondom HA en redundantie. In bepaalde gevallen kan het net zo snel zijn om een enkele vervangende server in te richten vanuit een backup, in plaats van het uitschalen met een gedistribueerde architectuur, maar er zijn argumenten voor beide scenario’s.

 1. Ga je voorzien in de cloud of on-premise, op bare metal of in eenVM? Hoe lang duurt het om de hardware gereed te krijgen?

Je weet hoe lang het duurt om je infrastructuur aan te vragen en te bestellen in je organisatie. Houdt hier rekening mee als je de uitrol voorbereidt, zodat je straks niet zit te wachten op resources op het laatste moment. Fysieke hardware (bare metal) geeft je altijd 5-10% betere performance dan een gelijkwaardig gespecificeerde virtual machine (VM), hou hier dus ook rekening mee als je nadenkt over de architectuur.

 1. Hoeveel omgevingen/instanties ga je inrichten? Heb je hardware voorzien voor al deze instanties?

Met je Tableau Server licentie sleutel kun je tot drie instanties inrichten – één productie en twee non-productie omgevingen. Je hebt een sleutel nodig voor een productie omgeving en ik zou aanbevelen om in ieder geval een tweede omgeving in te richten voor het testen van server upgrades en configuratie wijzigingen. Raadpleeg de content admin en/of zie Deel 1 van deze serie voor meer informatie hierover.

 1. Kijk niet alleen naar de minimale vereisten, kijk vooral naar de aanbevolen vereisten

Wees niet te zuinig met je hardware. Je organisatie heeft een aanzienlijke investering gedaan in een van de leading business analytics tools, dus waarom zou je dit moeten draaien op een goedkoop servertje? De minimale vereisten voor 64-bit v9.2 vraagt om 4 CPU’s en 8 GB RAM, maar dat is voor een proof-of-concept, non-productie server. Daarnaast gaan deze specs ook uit van installatie op fysieke hardware. Als je een virtual machine gebruikt kun je altijd iets aan performance verlies incalculeren, zelfs als deze perfect ingeregeld is. De door Tableau gepubliceerde requirements voor een productie Tableau Server, zijn in mijn optiek de minimale vereisten voor een Tableau Server om bruikbaar te zijn in elke organisatie. Dit is 8 CPU’s en 32 GB RAM.

 1. Er is meer dan alleen die vereisten  – disk snelheid en netwerk connectiviteit spelen ook een rol

Om ervoor te zorgen dat de Tableau performance optimaal is zul je de infrastructuur dusdanig moeten inrichten dat deze kan omgaan met grote pieken in het gebruik van resources die je waarneemt als er op de Tableau Server veel activiteit plaatsvindt. Ook al zijn de volgende zaken niet officieel gepubliceerde vereisten, dit zijn de stelregels die ik vaak hanteer bij het specificeren van een Tableau Server:

a) Disk – je hebt opslag met hoge doorvoer snelheid nog. Het doel is 400MB/s lees en schrijf snelheid. Tier 0 of Tier 1 opslag in het SAN is een vereiste, een lokaal verbonden SSD array is ideeal.

b) Netwerk – vandaag de dag is netwerk snelheid eigenlijk nauwelijks nog een issue, maar check toch of je Tableau Server infrastructuur zo dicht mogelijk bij je gebruikers en hun data is gesitueerd, indien mogelijk. Probeer het versturen van Tableau Server verkeer over site-naar-site VPN te voorkomen, onder andere om bijv. browser timeouts te minimaliseren.

c) Memory – 32GB is het genoemde minimum voor een productie omgeving. Mijn richtlijn is 6-10GB per core, dus op een 8 CPU machine ga voor 64GB RAM.

 1. Heb je al je niet-hardware gebaseerde vereisten gereed?

Heb je een service account aangemaakt die gebruikt kan worden voor Tableau Server run-as user? Heb je een friendly DNS name afgestemd? Heb je poorten opengesteld en de noodzakelijke domeinen op de whitelist gezet in de firewall? Heb je een oplossing voor backup en recovery?

 1. Hoe ga je de authenticatie regelen? Zijn er groepen met gebruikers die je moet aanmaken in de Windows Active Directory?

Je hebt twee keuzes voor user managemen – lokale authenticatie of Active Directory. Voor de authenticatie kun je een van beiden gebruiken, of aanvullend SAML of OpenID configureren. In een gebruikelijke omgeving zie ik vaak Active Directory (met of zonder SAML) als meest gebruikte optie, omdat je dit de flexibiliteit geeft om AD groepen direct naar je Tableau Server te importeren voor eenvoudig beheer.

 1. Hoe vaak ga je upgraden?

Tableau heeft een nogal snelle release cyclus, met bijna elke maand maintenance releases, point releases per kwartaal en jaarlijkse major releases. Stem een verstandige upgrade frequentie af met je content admin. Ik zie dat organisaties doorgaans twee upgrades per jaar plannen, met de ruimte voor een of twee ongeplande upgrades, bijv. in situaties waar belangrijke nieuwe functionaliteiten nodig zijn. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de compatibiliteit en implicaties van het upgraden van Tableau Server vs. Tableau Desktop, zodat je daar niet verrast wordt.

 1. Wie gaat dit systeem ondersteunen, hoe ga je ze trainen en aansturen?

Hier hoef ik niet veel over te zeggen, anders dan dat ik Paul Banoub’s uitstekende blog van harte aanbeveel over dit onderwerp.

 1. Gebruik de Tableau Server Scalability White Paper als startpunt bij het bepalen van je hardware

Tableau heeft uitgebreid getest hoe de server kan schalen op basis van gebruik, dit is gedocumenteerd in het scalability white paper. Gebruik dit document als een ruwe benchmark voor het aantal transacties per seconden en gelijktijdige (concurrent) users gebaseerd op diverse voorkomende hardware scenario’s. Gebruik, voordat je Tableau Server live beschikbaar maakt, een load-testing tool zoals TabJolt om er zeker van te zijn dat je infrastructuur mee kan schalen met Tableau’s eigen scalability benchmarks. Zo niet, dan is er een indicatie dat er performance issues zijn met je hardware.

Ben je verantwoordelijk voor het beheer van Tableau Server binnen je organisatie? Welke andere overwegingen denk je dat hier nog meer op de lijst zouden moeten staan? Laat het ons weten!


Originele blog door Jonathan MacDonald, TIL UK, geplaatst op 15 feb 2016
Prefer to read the original blog in English? Click here