In de blog van vorige maand hebben we een script voor Tableau Server gepost welke was ontwikkeld om het upgrade proces te automatiseren, met als doel uw server synchroon te houden met de laatste releases. Perfect als u, net als wij, graag de laatste en beste functionaliteiten van Tableau kunt gebruiken zodra deze zijn gereleased.

Upgrading de Upgrader

Afgelopen week hebben we een nieuwe versie van het script rereleased naar onze Github repository. Naast een paar bug fixes hebben we ook een paar nieuwe switches/parameters toegevoegd die u in staat stellen om exact díe update te krijgen die u wilt. Het script heeft nu feitelijk 3 modus operandi:

  1. Update naar de meest recente release (geen switches)
  2. Update naar de meest recente maintenance release van de versie die u momenteel geïmplementeerd heeft (voeg -m toe bij het uitvoeren van het script)
  3. Update naar een door u op te geven specifieke versie (voeg -v “x.y.z” toe bij het uitvoeren van het script waarbij x, y en z vervangen kunnen worden door major, minor en maintenance versie nummers)

LET OP!

Alvorens u start, vergeet dan niet om de drie parameters helemaal bovenin het script te configureren door deze met uw favoriete tekst editor te bewerken. Zie de readme file voor specifieke instructies.

Bedenk ook dat meer complexe, multi-node installaties het beste manueel kunnen worden geupgrade. Het is ook altijd verstandig een recente backup te hebben alvorens een upgrade uit te voeren.

Altijd het laatste en beste

Voeg geen enkele switch toe. Gewoon de UpgradeTableau.ps1 vanuit de Powershell uitvoeren en uw Tableau Server zal automatisch worden bijgewerkt naar de laatste versie. Zo eenvoudig is het.

Powershell.exe -ExecutionPolicy Bypass .UpgradeTableau.ps1

Patch Me Up

Is automatisch bijwerken naar de laatste minor of major release u wat te riskant? U heeft wellicht (vele) desktops die afhankelijk zijn van het synchroon blijven van de Tableau Server met hun minor versie. Desondanks wilt u er zeker van zijn dat de laatste patches worden toegepast op uw server in de vorm van maintenance releases (het derde nummer in de x.y.z). Voeg dan de -m switch toe!

Powershell.exe -ExecutionPolicy Bypass .UpgradeTableau.ps1 -m

Tableau Server Maintenance Upgrade

Laat mij zelf bepalen

Ok. Het volgende scenario: uw server omgeving loopt 2 minor versies achter, u wilt naar de eerstvolgende minor versie upgraden maar niet de allerlaatste. Geen nood, ook daar hebben we aan gedacht. Voeg gewoon -v toe, gevolgd door het Tableau Server versienummer tussen quotes. U kunt alle beschikbare versies hier vinden.
Bijvoorbeeld:

Powershell.exe -ExecutionPolicy Bypass .UpgradeTableau.ps1 -v "9.1.3"

Tableau Server Specified Version Upgrade

“Kan het nog meer Auto, mate?”

Wat is de zin van een script dat al het werk doet voor u, als u het niet kunt instellen om buiten kantoortijden te draaien terwijl u geniet van uw (tweede) glas wijn tijdens het kijken naar old-school sci-fi!

Om het proces te automatiseren kunt u simpelweg het commando naar keuze middels drag-and-drop in uw Windows Task Scheduler slepen. Bekijk ook hiervoor de readme

 

Tableau Server Scheduled Upgrade


Deze blog werd origineel gepost op The Information Lab UK door Craig Bloodworth op 11 januari 2016.
If you like to read the original blog in English, click here