The Information Lab heeft twaalf Tableau Certified trainers verspreid over Europa en organiseerd gratis training sessies voor Alteryx en Tableau gebruikers. Gedurende het trainen van honderden mensen, hebben we een hoop geleerd over hoe belangrijk de voordelen zijn van het trainen van de juiste mensen met de juiste tools. Daarom is hier een serie blogposts over het waarom, wat, wie, hoe en wanneer uw team (en uzelf) te trainen op de verschillende mogelijkheden van Tableau.

Waarom trainen?
Kunt u zich een professioneel sport team voorstellen die helemaal niet aan training doet? Hoe slecht zou die ervaring zijn als fan? Geld betalen om te gaan kijken naar deze mensen die niet het beste uit zichzelf hebben gehaald zou niet leiden tot veel gejuich. Dus waarom verwachten we wel wonderen van onze business teams terwijl training vaak wordt vergeten?

Waarom data analisten trainen?
Tableau’s CEO, Christian Chabot, is al lange tijd voorstander van de gedachte dat de data-analist binnenkort de volgende wave van C-level executives in bedrijven zal vormen. Eerder was dit voornamelijk voorbehouden aan degenen met een accountancy achtergrond. Zelfs als dit niet volledig waarheid blijkt te worden, zal (en is) de rol van de data-analist aanzienlijk (aan het) veranderen. Niet langer zullen uw ‘data-geeks’  kunnen worden weggestopt in een hoekje van het kantoor waar u ze kunt raadplegen wanneer u een paar cijfers of een grafiek om de nieuwste business case te ondersteunen nodig heeft. Ze zullen in het hart van de besluitvorming in uw bedrijf opereren.

Waarom iedereen trainen om data te kunnen analyseren?
Een snelle blik op de snelst groeiende bedrijven zal aantonen dat het gebruik van hun data ligt in het hart van hun business model en ze juist om die reden de beste analisten hebben om de concurrentie voor te blijven en koploper te blijven. Bedrijven uit alle sectoren, hebben vaak grote datawarehouses gebouwd, maar zeer weinigen hebben deze bron goed benut. Vaak ontstaat deze situatie door niet genoeg analytische middelen en / of business experts die tijd genoeg hebben om zich data querying technieken eigen te maken. Hoe kunt u dit probleem oplossen… met Tableau. Iedereen in uw bedrijf moet in staat zijn een zekere mate van analytische vaardigheden te ontwikkelen en tenminste hun eigen vragen te kunnen beantwoorden wanneer dat nodig is.

Wat heeft dit te maken met training in Tableau?
Als u flexibele data(visualisatie) tools heeft die zijn makkelijk te gebruiken zijn en geen programmeer of scripting vaardigheden vereisen dan heeft u de skills die nodig zijn om toegang tot die rijke, ongerepte gegevensbronnen te krijgen al aanzienlijk verlaagd. Geen tool is echter volledig intuïtief en niet iedereen heeft dezelfde behoeften, daarom is het zeker zinvol om diegenen die toegang tot de data nodig hebben te trainen.

Tijd is kostbaar voor iedereen, dus gebruik de juiste vaardigheden voor de juiste rol:

1. Analisten – Tableau voegt nieuwe functies toe met de snelheid van knopen – kan uw team dat bijhouden? Het niveau van training benodigd om het maximale uit de tool (en uzelf) te krijgen is echt afhankelijk van waar u zich bevindt in uw Tableau en data ontwikkeling. Elke nieuw geleerde techniek kan echt uren tijd aan work-arounds of tijdelijke oplossingen besparen en elk klein nieuw weetje kan enorme impact hebben. Als u een team van super-users (of een center of excellence) creëert dan kunnen de analisten het middelpunt worden in het trainen van uw business users. Zij moeten het escalatie punt worden voor de moeilijkste vragen, in plaats van een ‘rapportage fabriek’.

2. Business Users met ervaring gebruik van data – laat hen hun vaardigheden gebruiken om de antwoorden te vinden die ze nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben. Vaak gaan hun verzoeken in een vergaarbak naar het Business Intelligence team, terwijl ze het ook zelf zouden kunnen beantwoorden met behulp van self-service tooling. Deze gebruikers lijken vaak niet de training te krijgen die hen in staat kan stellen om meer te doen met hun toch al aanwezige kennis en vaardigheden.

3. Business Users zonder ervaring gebruik van data – degenen die zichzelf omschrijven als ‘geen data mensen’. Zij moeten toch in staat zijn om inzichten te verkrijgen die verstopt zitten in de data, dus zij moeten beginnen vanaf scratch, maar om deze mensen op stoom te krijgen kan al middels een 2-daagse Tableau Fundamentals training.

4. Het Executive team – waarom zou u niet willen dat uw medewerkers van uw topteam meteen vragen kunnen beantwoorden die op dat moment in hun gedachten spelen, terwijl ze nadenken over mogelijke voordelen die te behalen zijn?

Net als het sport team aan het begin van deze blog, traint u niet elke speler om te specialiseren in elke mogelijke vaardigheid, dus waarom zouden uw business teams data specialisten moeten worden die Web Data Connectors kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd ook op maat gemaakte Mapbox achtergrondkaarten moeten kunnen maken. Iedereen heeft een specifieke set met vaardigheden nodig gericht op zijn of haar werk, maar we geloven ook dat – net als iedereen in het sport team bepaalde basisvaardigheden nodig heeft zoals rennen en gezondheid, u en uw team altijd bepaalde (basis)vaardigheden in het gebruik van data nodig heeft – afhankelijk van de rol zullen deze vaardigheden echter wat verschillen.

Tenslotte…
Misschien maakt u zich zorgen over het trainen van uw medewerkers (en de kosten) mochten ze later misschien vertrekken naar een andere organisatie. Maar heeft u liever getrainde en waardevolle mensen die wellicht een keer vertrekken of niet getrainde mensen die blijven? De tijd-tot-inzicht kan drastisch worden verkort met Tableau, zeker als u of uw medewerkers getraind zijn in het optimaal gebruik maken van deze software en het gebruik van data.

Volgende keer – Deel Twee – Wat te trainen in Tableau.

Dit artikel verscheen origineel op The Information Lab UK door Carl Allchin.
If you want to read this blog in English, please visit the original post on The Information Lab UK.