Praat eens 5 minuten met Tableau ontwikkelaars en al snel zult u een veelvoorkomende vraag voorbij horen komen bij zo’n beetje elke nieuwe feature…”Kan het ook in minder klikken gedaan worden?” Dit heeft geresulteerd in de beste BI interface ooit! Maar wat als we het hebben over een interface/procedure die niet veel voorkomt, die kan makkelijk worden genegeerd of vergeten. We hebben het dan over Tableau Server upgrades.

Voor diegenen die hier niet bekend mee zijn, is hier een standaard procedure:

 

  1. Download de meest recente Server installer
  2. Stop uw Tableau Server met tabadmin stop
  3. Backup met tabadmin backup
  4. Deïnstalleer Tableau Server
  5. Voer de Server Installer installer uit
  6. Klik ongeveer 5x door met de muis
  7. Hoera, uw server is up to date!

OK het is niet de meest ingewikkelde or arbeidsintensieve procedure… maar waarom dan zoveel manuele stappen. Kunnen we het hele zaakje niet automatiseren? Natuurlijk! Nog beter: we kunnen het proces ook inplannen zodat deze buiten kantoortijden of bijvoorbeeld ‘s nachts draait, zodat uw server ALTIJD up to date is met minor en major maintenance releases.

Vereisten

Voordat we worden aangesproken door doorgewinterde ‘enterprise’ BI admins, dit is niet bedoeld voor productie omgevingen. Het is ook niet bedoeld voor gedistribueerde multi-node installaties. Deze zijn doorgaans complex en daarom beter beheerd en gecontroleerd door medewerkers dan een volautomatisch proces.

Maar als u een dev/test omgeving heeft, of wel van een beetje ‘spanning’ houdt, en u uw server altijd up to date wilt houden, dan is dit wel iets voor u!

Download

Alles wat u nodig heeft om het voor elkaar te krijgen is hier te downloaden

De code is ook te vinden op onze Github repository

Configuratie

Begin met het uitpakken van het zip archief naar een toegankelijke locatie, in dit voorbeeld is het bijvoorbeeld uitgepakt nar de Tableau Server root installatie folder.

  1. Open de UpgradeTableau.ps1 file met uw favoriete text editor.
  2. Stel de locatie in van uw Tableau Installatie als $tabDir (dit is de folder met in de naam 9.0, 9.1, etc.)
  3. In het geval er iets fout gaat: het script zal eerst een backup maken van uw Tableau Server alvorens deze wordt gedeïnstalleerd. Stel de folder locatie in waar deze backup moet worden opgeslagen als $backupDir
  4. U zult waarschijnlijk gebruik willen maken van de 64 bit Tableau Server, maar als u toch de 32-bit variant wilt gebruiken verander dan simpelweg de variabele $bit naar 32 ($bit = 32).
  5. Opslaan en sluiten

Eenmalige Auto Upgrade

Als u gewoon uw server naar de laatste versie wilt upgraden als eenmalige actie, dan kunt u eenvoudigweg UpgradeTableau.exe uitvoeren of rechtsklikken op UpgradeTableau.ps1 en kiezen voor ‘Uitvoeren met Powershell’.

Alle uitvoer/logs van de upgrade zullen worden opgeslagen in $tabDirUpgradeLog.txt

Upgrade-Server

 

 

 

 

 

Scheduled Auto Upgrade

Wilt u uw upgrade automatiseren?

  1. Open ‘Task Scheduler’ en klik ‘Create Task’ in de Task Scheduler Library.
  2. Onder security options stel ‘Run whether user is logged on or not’ in en vink ‘Run with highest privileges’ aan
  3. Indien nodig wijzig de ‘run as user’ account middels de ‘Change User or Group’ button.Schedule
  4. Op de triggers tab maak een ‘New’ trigger. Dit kan een eenmalig event zijn buiten kantooruren of indien het gewenst is om altijd up to date te blijven een planning om elke dag het script te draaien (niet aanbevolen voor productie omgevingen maar handig voor dev/test)
  5. Op de actions tab maak een ‘New’ action.
  6. In de Program/script box het volgende invoeren: Powershell.exe
  7. In de Add arguments (optioneel) box vul in: -ExecutionPolicy Bypass D:UpgradeTableau.ps1 (wijzig deze laatste parameter naar de locatie waar u de UpgradeTableau.ps1 file heeft uitgepakt)
  8. Druk OK, stel eventueel overige instellingen in waar nodig en druk OK om de taak op te slaan. U zult als het goed is om een wachtwoord worden gevraagd voor de Run As user.

Alle uitvoer/logs van de upgrade zullen worden opgeslagen in $tabDirUpgradeLog.txt

Gereed!


 

Deze blogpost verscheen origineel op The Information Lab UK op 9 december 2015 door Craig Bloodworth.
If you want to view the original blogpost in English, click here