Ik heb een dataset van de voortgang van de sollicitaties van een vriend in de UK. Ze hebben het Sankey diagram gezien welke ik als eens eerder had gemaakt en hebben de moeite genomen om een dataset te maken zodat ik die voortgang zou kunnen visualiseren middels zo’n Sankey diagram.

Hier kun je zelf een kijkje nemen:

ezgif.com-video-to-gif(5)
Copyright © Emily Chen – The Information Lab

In het bijzonder bij deze dataset zul je de statussen in het begin van de flow niet aan het einde tegenkomen. Bijvoorbeeld: je kunt maar één keer benaderd worden – in fase (stage) 1. Ook kun je maar één  aanbieding accepteren. Over het algemeen kan het dus wat verwarrend worden. Daarom ben ik gaan kijken naar tooltips om zaken te verhelderen.

Het probleem met het direct gebruiken van het label in de tooltip is dat dit niet per se meer helderheid verschaft. Bijvoorbeeld: in fase (stage) 1 waar Steve was benaderd of “Approached”. Wanneer ik vertel dat hij was benaderd door een recruiter, dan is het wel 100% duidelijk maar wanneer ik dat als daadwerkelijke label zou gebruiken dan zou het 1) erg lastig worden om weer terug te gaan naar de dataset of 2) veel te veel woorden worden voor een label.

Daarom heb ik een workaround gemaakt – maak een specifiek ‘label’  ten behoeve van tooltips!

stage 0 - sankey tooltip
Copyright © Emily Chen – The Information Lab

Stap 1) Maak calculatie met IF statements

Change tooltip text v.3
Copyright © Emily Chen – The Information Lab

Stap 2) Plaats de calculatie op tooltip

Step 2 sankey tooltips
Copyright © Emily Chen – The Information Lab

Voila! Je bent gereed!

ezgif.com-video-to-gif(6)
Copyright © Emily Chen – The Information Lab

Deze blogpost werd origineel gepost op The Information Lab UK door Emily Chen op 5 nov 2015.
If you prefer reading the original blog in English, click here