Castor ondersteunt Covid-19 klinisch onderzoek over de hele wereld met Tableau

Castor is gepassioneerd over het transformeren van medisch onderzoek. Duizenden onderzoekers van medische hulpmiddelen, biotech en academische instellingen over de hele wereld vertrouwen op het Castor EDC-platform (Electronic Data Capture) om eenvoudig hoogwaardige gegevens uit elke bron te integreren en hun studies te versnellen.

Hier bespreekt de CEO en oprichter van Castor, Derk Arts, hoe visuele analyse met Tableau – als onderdeel van het Castor EDC-platform – wordt gebruikt om het Covid-19-virus beter te begrijpen, waardevolle ziekenhuismiddelen te optimaliseren en uiteindelijk de resultaten van Covid-19-patiënten te verbeteren.

Tableau was de eerste keuze om ons Covid-19 programma te ondersteunen. Het is eenvoudig te gebruiken en ongelooflijk krachtig, en stelt mensen in staat om onderzoeksresultaten aanzienlijk sneller en efficiënter te begrijpen.
– DERK ARTS, CEO

Hoe ondersteunt de technologie van Castor de strijd tegen Covid-19?

Voordat ik Castor lanceerde, was het voor mij duidelijk dat medisch onderzoek en evidence-based medicine niet optimaal gebruik maakten van gegevens. Beslissingen werden nog te vaak genomen op basis van papieren documenten, spreadsheets of vrije tekstpublicaties. Ik wilde daar iets aan doen. Bij Castor zien we een toekomst waarin alle medische onderzoeksgegevens machinaal leesbaar, herbruikbaar en voor iedereen beschikbaar zijn om de resultaten voor de patiënt te verbeteren.

Wanneer nieuwe virusstammen zoals het coronavirus opduiken, zijn gegevens duidelijk ons waardevolste bezit. Dit was zo tijdens de Ebola-uitbraak, waar we al tientallen jaren onderzoek naar de effecten en mogelijke behandelingen hadden, en het is dubbel waar in het geval van het Coronavirus.

Het onderzoeks-EDC-platform van Castor is gratis beschikbaar voor alle Covid-19-onderzoeksprojecten. We ondersteunen nu meer dan 200 Covid-19 studies in 16 landen. En omdat tijd van essentieel belang is, hebben we ervoor gezorgd dat deze studies gemiddeld binnen zes dagen live konden gaan. We ontwikkelden vooraf opgestelde elektronische case report forms (eCRF’s) op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), om onderzoekers te helpen hun studie of register in minder dan een uur op te starten.

Hoe past Tableau in dit Covid-19 onderzoek?

Een van de beste manieren om de impact van gegevens te maximaliseren is via visuele analyse. En niemand doet dat beter dan Tableau. Tableau was de eerste keuze om ons Covid-19 programma te ondersteunen. Het is eenvoudig te gebruiken en ongelooflijk krachtig, en stelt mensen in staat om onderzoeksresultaten aanzienlijk sneller en efficiënter te begrijpen.

We zorgen voor de optimale toewijzing van beperkte ziekenhuismiddelen en zorgen ervoor dat de meest ernstig zieke patiënten het hoogste niveau van zorg krijgen.

– DERK ARTS, CEO

Kunt u een voorbeeld geven van Covid-19 onderzoek en hoe Tableau wordt gebruikt?
Castor heeft haar EDC-platform gratis ter beschikking gesteld voor elk non-profit onderzoek dat verband houdt met Covid-19. En Tableau is daar een integraal onderdeel van. Dit geldt met name in het geval van de Covid Predict-studie, een samenwerking tussen artsen en onderzoekers in Nederland om beter te begrijpen en te voorspellen welke Covid-19-patiënten welke behandeling en welk type zorg moeten krijgen. Wij zorgen voor een optimale toewijzing van beperkte ziekenhuismiddelen en zorgen ervoor dat de meest ernstig zieke patiënten de hoogste zorg krijgen.

Ons EDC-systeem helpt het Covid Predict-consortium om gemakkelijk gegevens uit verschillende bronnen vast te leggen – het omvat momenteel meer dan vijf miljoen datapunten. Algoritmen voor het voorspellen van ziekte-uitkomsten worden gecreëerd en getest met gegevens die in real-time worden opgehaald via de API van Castor, die integratie met een breed scala van andere platforms mogelijk maakt. Deze algoritmen helpen bij het voorspellen van de waarschijnlijkheid dat een patiënt intensieve zorg nodig zal hebben, en zo ja, wat de waarschijnlijke uitkomst zal zijn.

Tableau stelt mensen in staat om dit alles snel en gemakkelijk te begrijpen. Het biedt een overzicht van opnames op de Intensive Care Unit (ICU), medium care unit en ziekenhuisafdelingen, en visualiseert de resultaten en complicaties van patiënten. Eén cruciaal dashboard toont bijvoorbeeld het demografische leeftijdsprofiel van de opnamen, de gemiddelde opnameduur en het aantal personen dat uit het ziekenhuis is ontslagen, in het ziekenhuis is opgenomen, is overgeplaatst, palliatieve zorg ontvangt of helaas is overleden.

Dit is opmerkelijk en waardevol werk.

Welke rol heeft Tableau-partner The Information Lab Nederland gespeeld bij de ondersteuning van deze projecten?

Dit alles is mogelijk gemaakt door de vertrouwde samenwerking met Tableau, de expertise van The Information Lab, en Alteryx. Zo heeft The Information Lab in slechts enkele dagen deze ongelooflijk krachtige visualisaties gemaakt, die uiteindelijk helpen om de drukte in ziekenhuizen te verminderen, het personeel te beschermen en prioriteit te geven aan patiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Hoe belangrijk is het dat zorgverleners meer data-gedreven worden?

Iedereen moet samenkomen met een gedeelde missie om data te zien als een betrouwbaar goed. Zodra gegevens vrij kunnen circuleren tussen onderzoekers, clinici en anderen, wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de onderzoekscycli te verkorten en de resultaten van de gezondheidszorg te verbeteren.

Castor

  • Categorie: Klanten case
  • Klant: Castor
  • Interviewee: Derk Arts
  • Role:  CEO
  • Service: Tableau