VERANTWOORDELIJK OMGAAN MET DATA

Datamanagement

Snel en eenvoudig werken met data? Dat vraagt om efficiënt databeheer. Datagebruik kan overweldigend zijn, vooral als er met meerdere en verschillende systemen wordt gewerkt. Daarnaast ligt er een grote verantwoordelijkheid om er transparant en ethisch mee om te gaan. Wil jij weten hoe je data(gebruik) kan managen? Wij vertellen je er alles over.

Efficiënt en verantwoordelijk omgaan met data. 

Dat vinden wij belangrijk. Jij ook?

Beheer data uit verschillende systemen

Soms komt data uit meerdere bronnen. Samenhang creëren tussen deze databronnen kan lastig zijn. Het effectief beheren van deze gegevens is essentieel om de bruikbaarheid te garanderen én de waarde van data te maximaliseren. 

De volgende punten helpen bij het optimaliseren van datamanagement:

Eenvoudig data rapporteren

Wil jij data rapporteren, maar werk je met verschillende systemen?  Dat kan een uitdaging zijn. In sommige gevallen ontvang je een andere versie of formaat van data. Hierdoor is het onbekend om welke data het precies gaat. Klinkt dit bekend? Wij helpen je meer samenhang creëren in dit proces. Zo analyseer en rapporteer jij data sneller en makkelijker.

Verantwoord omgaan met data

Voor effectief beheer, bescherming en gebruik van data is het belangrijk hiermee verantwoordelijk om te gaan. Je werkt namelijk vaak met gevoelige informatie waarbij privacy waarborgen vooropstaat. Het is daarom cruciaal om dit aspect mee te nemen in datamanagement. 

Wil je dit optimaal doen? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:  

 • Transparantie
  Communiceer duidelijk over het doel en gebruik van data.

 • Vermijd vooroordelen
  Identificeer en minimaliseer data-vooroordelen.

 • Inclusiviteit
  Waarborg inclusieve vertegenwoordiging van individuen en groepen in data en besluitvorming.

 • Toezicht en controle
  Bescherm de individuele datarechten binnen de organisatie door bestuurkaders, audits en beveiligingsmaatregele

Effectief aan de slag met databeheer?

The Information Lab helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over datamanagement, trainingen of andere vragen.

WE WOULD LIKE TO HELP YOU