De Snowflake Data Cloud Summit 2024 is de uitgelezen plek voor Snowflake om de nieuwste features aan te kondigen. Wij waren met The Information Lab Nederland op deze conferentie en willen je graag meenemen in de nieuwste ontwikkelingen. Lees mee en ontdek de nieuwste functionaliteit van de Snowflake Summit 24.

Een volledige data cloud oplossing

Snowflake is een data cloud oplossing die het mogelijk maakt om analytische data op te slaan en voor alle relevante mensen toegankelijk te maken. Snowflake is extreem flexibel en is geschikt voor de kleinste en de allergrootste gebruiksgevallen en berekeningen. Daarbij is het uitgangspunt steeds dat er niet tientallen verschillende producten zijn die allemaal los aangeschaft en geïntegreerd moeten worden. Er is slechts 1 Software as a Service product en je betaald alleen voor gebruik. We zien dat Snowflake de afgelopen jaren heel veel mogelijkheden heeft toegevoegd die het steeds makkelijker maken om je data veilig op een plek te houden en daar alle berekeningen te laten uitvoeren. Dit geldt voor traditionele analyse van data, maar er is ook steeds meer mogelijk met Artificial Intelligence!

General Availability

Snowflake heeft een wekelijkse release cycle, waarbij elke week nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd. Nieuwe mogelijkheden worden in verschillende stappen toegevoegd. Vaak is er eerst een private preview (ook wel closed beta genoemd) waarbij individuele klanten toegang krijgen tot de wijzigingen en daarbij eventueel feedback kunnen geven.

Daarna is er een public preview waarbij alle gebruikers van de wijzigingen gebruik kunnen maken. Een andere naam hiervoor is open beta. Soms moet er dan nog het een en ander aan de gebruikservaring verbeterd worden. Bij deze public previews kan het zo zijn dat de preview beperkt is tot een bepaalde cloud region. (Snowflake kan op verschillende cloud regions draaien.)

Uiteindelijk wordt een wijziging generally available (GA) gemaakt. Tijdens de conferentie hebben een aantal features general availability gekregen:

  1. Universal Search in Snowsight! Het is veel makkelijker geworden om dingen te vinden in Snowsight dankzij deze nieuwe functie. Snowflake vindt meer dingen en op een betere manier, waarbij wij in normale taal vragen kunnen stalen, gewoon in een zoekbalk. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Snowflake steeds meer gebruik maakt van AI technieken (in dit geval large language models, LLM’s).
  2. Snowpark Python local testing framework: het is nu mogelijk om Snowpark Python code lokaal (dus op je eigen computer) te testen. Dit is een mooie toevoeging voor ontwikkelaars die op deze manier willen kunnen werken.

Bovenstaande wijzigingen zijn nauw verbonden met het ecosysteem aan tools dat om het platform heen zit. Gebruikers hebben direct toegang tot deze tools.

Public preview

Er zijn ook een aantal features in public preview gegaan op de Summit 2024:

  1. Dark mode! Dit is weer een Snowsight wijziging die voor veel mensen heel welkom zal zijn. Het is nu mogelijk om de kleuren aan te passen in deze tool in de browser. Lichte tekst met een donkere achtergrond kunnen een stuk comfortabeler zijn in donkere omgevingen. Als je lang achter elkaar in Snowsight werkt is dit dus zeker een plus.
  2. Snowflake notebooks: het is nu voor iedereen mogelijk om deze cell-based omgeving te gebruiken. We plaatsen en draaien instructies en visualisaties in losse blokken. Deze manier van werken wordt al jaren zeer gewaardeerd. Het is daarom mooi dat dit nu zo makkelijk kan met Snowflake.
  3. Snowflake Native Apps with Snowpark Container Services: dit is een van de complexere toevoegingen, die wel van veel waarde kunnen gaan zijn in de toekomst. We gaan er hier niet verder op in, maar kijk vooral naar deze link op de Snowflake documentatie-website.

Een van de ontwikkelingen waar Snowflake nu middenin zit is Snowflake Cortex. Deze uitbreiding is niet op de conferentie zelf toegevoegd, maar spannend en belangrijk genoeg om hier te vermelden. Door Snowflake Cortex kunnen we functies toevoegen aan onze SQL queries die gebruik maken van LLM’s. We hoeven, kortom, onze werkwijze nauwelijks aan te passen om toegang tot krijgen tot de nieuwste ontwikkelingen op AI gebied. Deze functies zijn in public preview, maar nog niet in alle cloud regions. Wel is dit onderwerp terecht uitgebreid besproken op de conferentie.

Wat komt er aan?

Hier stopt het niet. De aankomende tijd zullen er spannende nieuwe dingen mogelijk zijn met Snowflake. Denk aan Hybrid tables, Snowflake Trail en Snowflake Horizon. Ik zou willen zeggen: Stay tuned!

Thanks for reading this blog. Check out our blog page for more blogs about Snowflake, dbt, Tableau and Alteryx.

Curious about how we can help implement a modern data stack? Then get in touch with us.