Strava in Tableau

Altijd al met je Strava data willen spelen in Tableau? Je kan nu Strava data koppelen aan Tableau zodat je deze kan analyseren. Strava is het sociale netwerk voor sporters waar miljoenen Nederlanders hun sportdata met elkaar delen. In deze blog leg ik uit hoe je het voor elkaar krijgt om je persoonlijke data in Tableau te krijgen zodat je deze zelf kan visualiseren en analyseren.

Web data Connectors

Tableau maakt het mogelijk om data van websites te scrapen. Deze Web data connectoren worden gemaakt door enthousiaste Tableau gebruikers en voor de Strava website is deze inmiddels ook gemaakt. Om de data vanuit Strava te importeren zijn er een aantal stappen nodig.

Stap 1

Ga naar de Strava website en log in bij je account. Navigeer naar je instellingenpagina (settings in het Engels) en klik op mijn API applicaties (My API Applications). Op deze pagina heb je twee waardes nodig: Client ID en Client Secret. Ook dien je de webdata connector aan te maken. Dit kun je doen door op bewerken te klikken rechtsboven en bij Authorisatie van callbackdomein het volgende in te vullen: takashibinns.github.io

Stap 2

Daarna kun je Tableau desktop openen en de verbinding gaan maken. Na het openen kun je in een nieuw werkboek klikken op connect to data en kiezen voor Web data connector. Deze is te vinden onder more bij To a Server. In het pop-up scherm kun je de volgende website bovenin plakken:

https://takashibinns.github.io/tableau-wdc-strava/index.html

Daarna vraagt het scherm voor je Client ID en je Client Secret die je bij Stap 1 hebt gevonden bij de instellingen op de website van Strava. Na het invullen klik je op Authorize Tableau en nogmaals op Authorize in het volgende scherm.

Stap 3

Nu zit je Stravadata in Tableau geladen en kan je aan de slag. Strava geeft 4 tabellen door die je kan gebruiken in Tabeau:

  • My Activities: In deze tabel staan al je activiteiten ooit uit Strava geaggregeerd.
  • My Activity Streams: deze tabel bevat gedetailleerde data per activiteit (heeft 1 API call per activiteit dus kan ervoor zorgen dat je de API Limit overschrijdt als je veel activiteiten hebt)
  • My Profile: Bevat je profieldata die je in Strava hebt opgeslagen
  • My Gear: Bevat de data van je opgeslagen schoenen/fietsen in Strava

Voor inspiratie wat er gemaakt kan worden in Tableau, check het strava dashboard dat ik heb gemaakt vanuit de My Activities tabel hier: Strava Dashboard

Bedankt voor het lezen van deze blog. Lees hier nog meer interessante blogs over Tableau, Power BI, Alteryx, & Snowflake.

Werk samen met een van onze consultants en maximaliseer het effect van jouw data.