Als organisaties groeien, wordt het beheren en analyseren van gegevens steeds complexer. Tableau biedt twee oplossingen voor datavisualisatie: Tableau Server en Tableau Cloud. Hoewel beide platforms nagenoeg dezelfde functionaliteit bieden, heeft Tableau Cloud enkele belangrijke voordelen ten opzichte van Tableau Server. In dit artikel zullen we deze voordelen nader bekijken.

Betere Schaalbaarheid en Flexibiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van Tableau Cloud is dat het een geïntegreerde oplossing biedt voor datavisualisatie en -beheer. Dit betekent dat organisaties geen eigen infrastructuur hoeven te bouwen en te onderhouden om Tableau Server te gebruiken. In plaats daarvan kunnen ze simpelweg inloggen op Tableau Cloud om toegang te krijgen tot de functionaliteit. Hiervoor heb je slechts een internet browser nodig. Dit maakt het eenvoudiger om de schaalbaarheid en flexibiliteit van het platform aan te passen aan de behoeften van de organisatie. Als er bijvoorbeeld 100 mensen meer gebruik maken van Tableau, kan Tableau Cloud makkelijk opschalen.

Eenvoudiger Beheer

Een ander voordeel van Tableau Cloud is dat het platform eenvoudiger te beheren is dan Tableau Server. Omdat het platform volledig in de cloud draait, hoeft u zich geen zorgen te maken over hardware- of software-updates. Bovendien wordt de software automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie, zodat u altijd toegang heeft tot de nieuwste functies en prestatieverbeteringen. Geen aanvragen meer voor een nieuwe versie die soms weken op zich laat wachten dus.

Beveiliging

Beveiliging is een van de belangrijkste zorgen van organisaties bij het beheren en analyseren van gegevens. Tableau Cloud biedt een hoog beveiligingsniveau omdat het platform in de cloud draait. Dit betekent dat alle gegevens versleuteld zijn tijdens transport en opslag. Daarnaast worden de servers van Tableau Cloud beschermd door fysieke en virtuele beveiligingsmaatregelen die zijn ontworpen om de toegang tot gegevens te beperken.

Lagere Kosten

Een van de belangrijkste redenen waarom organisaties kiezen voor Tableau Cloud in plaats van Tableau Server, is omdat het platform lagere kosten met zich meebrengt. Omdat Tableau Cloud volledig in de cloud draait, hoeft u geen eigen hardware of infrastructuur te bouwen en te onderhouden. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren op hardware-, software-, en IT-personeelskosten.

Conclusie

Tableau Cloud biedt verschillende voordelen ten opzichte van Tableau Server. Het biedt betere schaalbaarheid en flexibiliteit, eenvoudiger beheer, betere beveiliging en lagere kosten. Als u op zoek bent naar een geïntegreerde oplossing voor datavisualisatie en -beheer, dan is Tableau Cloud zeker het overwegen waard.

Cloud based software is een van de trends die zich verder doorzet in 2023. We schreven eerder een artikel over andere trends die we in 2023 verwachten op het gebied van data visualisatie.

Meer weten over Tableau Server of Tableau Cloud? Wij helpen je graag verder. Ook verzorgen wij Tableau licenties en zijn we een officiele partner van Snowflake, Alteryx en Tableau.