Om mensen ervan te overtuigen dat data visualisatie beter is dan tabellen, is het belangrijk om de voordelen van visuele weergave te benadrukken. In dit blog geven we een aantal argumenten die je kunt gebruiken om collega’s te overtuigen om data te visualiseren.

1. Intuïtief

Data visualisatie maakt een snellere en intuïtievere begrip van patronen en trends in de data mogelijk. Dit komt omdat de menselijke hersenen zijn ontworpen om visuele informatie veel sneller en gemakkelijker te verwerken dan tekst of numerieke gegevens. Lees hier meer over in het blog van Tim, over wat tijgers en datavisualisatie gemeen hebben.

2. Uitschieters identificeren

Data visualisatie maakt het mogelijk om uitschieters te identificeren. Dit is cruciaal voor het identificeren van mogelijke problemen of verbeterpunten. Atzmon visualiseert 120 jaar aan weer data in Nederland om uitschieters te onderzoeken. Deze uitschieters zijn veel lastiger te vinden in een tabel met losse cijfers.

3. Toegankelijkheid

Data visualisatie helpt om complexe data toegankelijker en begrijpelijker te maken voor een breder publiek. Daar horen ook degenen bij die geen sterke achtergrond hebben in data-analyse. Op Tableau Public staan duizenden voorbeelden van data visualisaties die met de wereld worden gedeeld.

4. Interactief

Data visualisatie maakt het mogelijk om interactieve en dynamische visualisaties te maken die kunnen worden verkend en bewerkt door gebruikers, waardoor het aantrekkelijker en interactiever wordt dan statische tabellen. Dit verbeterd het gemak en plezier waarmee gebruikers met data werken. Zo schreef Maryse een blog over hoe je Tableau op een leuke manier kunt introduceren bij collega’s.

5. Overtuigingskracht

Data visualisatie wordt ook gebruikt om meer overtuigende en aansprekende presentaties te maken. Dit is vooral nuttig bij het proberen om beslissers of stakeholders ertoe te bewegen om actie te ondernemen. Dit gebeurt dan op basis van de gegevens in plaats van op basis van een onderbuikgevoel. Zo kun je in dit dashboard op basis van objectieve data en data visualisatie een nieuwe supermarkt locatie bepalen.

En verder..

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat data visualisatie geen vervanging is voor tabellen, maar een aanvullend hulpmiddel. Data visualisatie moet worden gebruikt om tabellen aan te vullen, niet te vervangen. Tabellen blijven een belangrijke manier om ruwe gegevens te presenteren en gebruikers in staat te stellen berekeningen en gegevensmanipulatie uit te voeren.

Het is ook belangrijk om voorbeelden en demonstraties van de voordelen van data visualisatie te geven, en hoe het kan worden gebruikt om besluitvorming te ondersteunen en bedrijfsresultaten te verbeteren.