Wanneer je al enige tijd met data werkt zul je waarschijnlijk meerdere dashboards gezien hebben, of zelfs gemaakt. Het kan zo zijn dat je het begrip dashboard en hoe hier mee om te gaan wil introduceren bij je collega’s en op zoek bent naar een leuke en handige manier. Mocht je wat minder bekend zijn met de term dashboard, of hoe hier mee om te gaan lees dan ook deze blog: hoe Tableau dashboards op een leuke manier te introduceren (bij je collega’s). 

Screenshot van dashboard: Klik op “Enter Room #1” om het spel te starten.
Klik op “Enter Room #1” om het spel te starten

Mark Bradbourne heeft een Escape Room ontwikkelt op Tableau Public. Deze was in eerste instantie op de Amerikaanse gebruiker gericht, dit vond ik zo een leuk idee dat ik heb gevraagd of hij ook een Europese variant wilde maken. Inmiddels zijn er ook andere regio’s beschikbaar.

Screenshot van dashboard: Uitgelicht filters die je kunt veranderen.
Filters die je kunt veranderen

In dit spel maak je op een interactieve en misschien zelfs competitieve wijze kennis met het concept dashboard, en oefen je om de juiste informatie uit een dashboard te halen. Je maakt gebruik van parameters, filters, tooltips en andere Tableau features. 

Screenshot van dashboard: Uitgelicht 
druk op het informatie icoon voor een hint.
Druk op het informatie icoon voor een hint

Er zijn een aantal vragen te beantwoorden, na op de juiste wijze gebruikt te maken van het dashboard kom je achter de goede antwoorden en daarmee het geheime wachtwoord om naar de volgende kamer te gaan. Als je een hint nodig hebt, kun je naar het informatie icon gaan en daar tips krijgen om de vragen op te lossen.

Screenshot van dashboard: uitgelicht vul hier rechts de vragen in, de antwoorden kun je vinden door interactie met het dashboard.
Vul hier rechts de vragen in, de antwoorden kun je vinden door interactie met het dashboard

Het doel is om alle vier de kamers te doorlopen en zo vier wachtwoorden te verzamelen. Wanneer je deze invult in het dashboard kun je de Escape Room oplossen. Naast leerzaam is het ook een interessante oefening om met collega’s te doen en te zien wie het snelst de Escape Room oplost. 

Screenshot van dashboard: Uitgelicht wanneer je alle vragen goed hebt beantwoord krijg je het geheime wachtwoord te zien.
Tip: druk rechts boven in op de ster om het dashboard bij je favorieten op te slaan.
Wanneer je alle vragen goed hebt beantwoord krijg je het geheime wachtwoord te zien.
Tip: druk rechts boven in op de ster om het dashboard bij je favorieten op te slaan

Natuurlijk hoop ik dat je iets gehad hebt aan deze blog! Laat je weten of je er iets aan hebt gehad? Je kan mij volgen op Instagram @MaryseAnalyse, Twitter (@MaryseMonen) en Tableau Public, dan volg ik je terug. Meer uitleg of hulp nodig? Neem deel aan onze events en trainingen of huur onze consultants in. Tot de volgende keer!