Het einde van 2022 is alweer in zicht en 2023 staat voor de deur. We hebben het afgelopen jaar een hoop mooie nieuwe features mogen verwelkomen voor Tableau, Alteryx en Snowflake. Natuurlijk staan er ook voor 2023 weer mooie releases op de roadmap. Vanuit The Information Lab delen wij 3 nieuwe datavisualisatie ontwikkelingen in 2023 waar wij het meest enthousiast van worden voor Tableau, Alteryx en Snowflake.

Tableau: Image role

Het wachten is bijna voorbij! Eerder tijdens de Tableau conference in Las Vegas werd deze nieuwe feature met veel enthousiasme ontvangen. Ik schreef eerder een blog over deze, en andere nieuwe aankondigingen. Waarom is dit zo een gamechanger?

Misschien ben je wel eens tegen het volgende probleem aangelopen: je wilt in Tableau met custom shapes afbeeldingen toevoegen aan je dashboard. Denk bijvoorbeeld aan de vlaggen van verschillende landen. Met 10 verschillende landen in je dashboard is dit nog wel te doen. Als je echter een dataset hebt met 100 landen word het echter een vervelend klusje. Je moet namelijk handmatig een vlag toewijzen aan elk land. Een tijdrovende klus. De vlaggen in onderstaand dashboard hebben mij veel tijd gekost.

Met de image role functie is een URL naar de afbeelding in je data nu voldoende. Je kunt in Tableau aangeven dat de URL een afbeelding is, en Tableau zal de afbeelding van het internet plukken voor je. Super handig, dit scheelt enorm veel tijd. Deze slag past daarom wat ons betreft in de top 3 nieuwe data ontwikkelingen in 2023.

Meer informatie over de Image Role functie in Tableau vind je hier.

Alteryx: Cloud Based Spatial Tools

Werken met data gebeurd in 2022 steeds meer in de cloud. Ook in 2023 wordt deze trend doorgezet. Ook Alteryx speelt hierop in met Alteryx Cloud. Daniel schreef al meer over de aankondiging van Alteryx Cloud. De mogelijkheden in Alteryx Cloud worden steeds verder uitgebreid, en voor 2023 staan ook Cloud Based Spatial Tools op de planning. Met deze tools kun je straks ook in de cloud ruimtelijke analyses uitvoeren. Zo kon ik bijvoorbeeld met Alteryx berekenen welke wijk in Amersfoort het meeste openbaar groen heeft. Het resultaat visualiseerde ik in Tableau. Dit soort analyses kun je in 2023 ook in de cloud doen.

Snowflake: Time Series Forecasting

Snowflake komt in 2023 met ondersteuning voor time series forecasting. Kort gezegd kan Snowflake dan voorspellingen doen voor in de toekomst op basis van historische data. Voorheen werd dit alleen ondersteund door derden, maar in 2023 voegt Snowflake dit ook aan hun krachtige cloud database platform toe. Dit stelt gebruikers in staat om snel voorspellingen te doen in Snowflake.

Wil je starten met Snowflake maar weet je niet zo goed hoe? Lees dan deze handige blog van Tim: de eerste 3 stappen om te starten met Snowflake. Hier staat ook meer in over wat Snowflake precies is.

Dat waren mijn favoriete datavisualisatie ontwikkelingen voor 2023. Ook in 2023 staan wij voor jullie klaar om te helpen met al je data vraagstukken. We kunnen je helpen met het opbouwen van een data cultuur, we geven trainingen en onze consultants kunnen jullie teams ondersteunen. Happy new year!