In een tabel is het simpel om het totaal te zien, maar stel dat je wilt wisselen tussen het totaal en een specifieke waarde in een lijndiagram…

Als voorbeeld gebruik ik hieronder de Orders data van Superstore. Stel dat de vraag is hoeveel omzet en winst er geboekt is in het jaar 2021 met Iso-week als tijdeenheid (Dimension, Date Part). Het worksheet ziet er dan als volgt uit:

Nu wil de opdrachtgever graag zien per Amerikaanse staat wat de cijfers zijn. U sleept de dimension ‘State’ in het Marks Pane op Detail en voila:

Dit is nogal een rommeltje, dus een filter zou helpen, maar dan moet de gebruiker staat voor staat aanklikken. Terwijl de opdrachtgever tegelijk de totalen wil zien. Dit kan via Analytics (uiterst links of in de balk boven via ‘Analysis’):

Dit is ook niet erg bekoorlijk, nu kan het in een dashboard opgelost worden met een sheet-swap of iets in die trant, maar stel nu dat het in één worksheet opgelost moet worden… dan is een parameter de oplossing.

Eén parameter om allen te regeren, Eén parameter om hen te vinden

De oplossing die ik hier toepas om te wisselen tussen het totaal en een specifieke waarde bestaat uit een parameter waarbij gekozen kan worden voor alle waarden of de individuele waarden voor ‘Region’. Zo kan er wat gefilterd worden, let wel, Quick Filters in een dashboard kunnen de boel vertragen.

Eerst de oplossing met een filter-parameter aan de hand van ‘Region’.

Parameter

Maak een parameter aan met de naam ‘Toon alles of ‘region’ ‘ en vul hem in als onderstaand:

Zorg er vervolgens voor dat de parameter zichtbaar is door ‘Show parameter’ in te voeren.

Calculated Field

Maak vervolgens een calculated field voor de parameter ‘Toon alles of ‘region’ ‘ zoals onderstaand:

Sleep deze dimension vervolgens naar het Filters Card.

Om de kleuren goed te krijgen moet er met een omweg gewerkt worden. Zet ‘Measure Names’ in Marks Card eerst op ‘Detail’. Sleep vervolgens de calculatie die u zojuist gemaakt heeft op ‘Color’. Zet nu handmatig ‘Measure Names’ op Color(Dit kan door op het icoontje links van ‘Measure Names’ in de Marks Card te klikken).

Nu klopt het nog niet helemaal, maar door de parameter

Uiteraard had alles ook in één parameter gekund met de opties ‘Totaal van de regio’s’ , ‘Individuele regio’s’. enz. maar om dit blog simple te houden kies ik voor de bovenstaande werkwijze.

Om ervoor te zorgen dat de kleuren kloppen, dat wil zeggen, dat er per gebied of regio een kleur is kunt u als de parameter op ‘Ja’ staat de dimension ‘Region’ op kleur plaatsen.

PS

Voor een echt ‘Lord of the Rings’-dashboard klik hier. Wilt u meer trucs met meerdere waarden – in dit geval jaren – in één lijngrafiek, klik dan hier voor een ander interessant blog.