Als je met flinke hoeveelheden data werkt of met een workflow die veel zware tools en uitgebreide macro’s bevat kan het draaien van een workflow erg lang duren. Dit is natuurlijk erg onhandig wanneer je de workflow nog aan het maken bent. Iedere keer als je een aanpassing wilt testen moet je wachten tot de volledige flow klaar is met draaien.

Gelukkig is er een feature in Alteryx die je hierbij kan helpen, namelijk ‘Cache and Run Workflow’. Deze feature zorgt ervoor dat je de workflow tot een zelfgekozen punt draait. De resultaten tot dit punt worden vervolgens tijdelijk opgeslagen. Wanneer je de volgende keer op ‘run’ drukt worden deze resultaten als een soort onzichtbare input tool gebruikt. Doordat niet de hele flow hoeft te draaien kan dit erg veel tijd schelen!

Hoe gebruik je de feature?

Het is erg simpel om van de Alteryx Cache and Run Workflow gebruik te maken. Klik met je rechtermuisknop op de tool tot waar je de data cache wilt aanmaken. Kies vervolgens voor ‘Cache and Run Workflow’. De workflow draait nu tot aan de tool die je gekozen hebt.

Je kunt aan de tools zien welke er in de data cache zitten. Deze zijn namelijk omringt door een transparante vierkante bubbel.

Wanneer je iets aan de instellingen veranderd van een tool die zich in de cache bevind verlies je de cache. Je kunt de cache ook handmatig verwijderen door met je rechtermuisknop op een tool in de cache te drukken. Kies vervolgens voor ‘Clear Cache’.

Voorwaarden

Belangrijke voorwaarden met betrekking tot gebruik van deze feature zijn de volgende:

  • Je kunt deze feature alleen kiezen bij tools die maar één output anchor hebben.
  • Je kunt deze feature alleen kiezen voor tools die in een ‘circulaire positie’ zitten.

Een tool zit in een circulaire positie als de output van deze tool later in de workflow wordt verbonden met een datastroom die zich voor de desbetreffende tool bevind. Hieronder zie je daar een voorbeeld van:

De output van de sort tool wordt verbonden met de filter tool die zich vóór de sort tool bevind. Om deze reden kun je de feature voor deze tool niet selecteren. Dit kan niet omdat er anders voor twee stromen een cache aangelegd zou moeten worden: één voor de ‘T’ anchor en één voor de ‘F’ anchor van de filter tool.

Sinds ik deze feature heb ontdekt heeft deze mij ontzettend veel tijd bespaard tijdens het ontwikkelen van workflows. Ik kan je daarom alleen maar aanraden om jezelf aan te wennen gebruik te maken van de Cache and Run Workflow feature.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.

Wil je nog meer leren over Alteryx of The Information Lab, check dan ons blog of onze website.