Je hebt inmiddels wat ervaring in Alteryx en bent op jacht naar het Core Certificaat. De meeste basis tools heb je redelijk in de vingers en je komt niet meer echt in de moeilijkheden met Basic Challenges. Dan denk je waarschijnlijk dat je klaar bent voor dat eerste examen. Dat is echter nog niet zo simpel als het lijkt. Je zal niet de eerste zijn die strandt met een score van ergens tussen de 75 en 79,9 procent, maar dus net niet genoeg voor een pass. Om het examen te halen dien je een score van 80% te behalen. De examenspecificaties, zoals welke tools aan de orde komen, en ook nog aardig wat tips, kan je terugvinden in de Core Prep Guide. Die is dus zeker de moeite die goed door te nemen. De tips en tricks die we echter hier binnen the Information Lab door je tijd heen hebben verzameld zal je er niet in terugvinden. En juist die rijkdom aan ervaring en kennis wil ik met je delen in dit blog; Zo haal je het Alteryx Designer Core Certificaat.

Falen is halen

Het is een goede oefening om ruim voor je geplande slagingsdatum een keer het examen (onvoorbereid) te doen. Het kost je behalve 2 uur tijd helemaal niets en na een week mag je het al opnieuw proberen. Het geeft je na afloop een overzicht (ook in je mail) van onderwerpen en je scores. Zo zie je meteen waar je sterke en zwakke punten liggen. Je doet dit examen dus niet om te slagen, maar om er iets van te leren. Daarnaast voel je waar de tijd heen gaat tijdens het examen. Kennis, praktisch handelen, vensters ordenen, workflows maken, zoeken in downloads. Tijd is echt een factor. Kortom, het legt eventuele bottlenecks in je werkproces bloot. Noteer die meteen en bedenk daarvoor oplossingen. Ik geef verderop wat tips die mij en meerdere collega’s hebben geholpen. Succes met falen!

Het leerproces

Waarschijnlijk heb je al alle core interactive lessons gedaan. Zo niet, doe dat dan. Wat je ook kan doen de Interactive Core Prep Guide erbij pakken. Hierin staan alle relevante interactive lessons gekoppeld aan de onderwerpen die tijdens het examen aan de orde komen. Daarnaast vind je per onderwerp linkjes naar Tool Mastery (lees het allemaal gerust eens door) en Alteryx Help. Deze laatste bevat verrassend veel nuttige informatie en referenties naar andere onderwerpen die wel bevraagd worden, maar minder opvallend aan de orde komen tijdens de interactive lessons, workflow configuration bijvoorbeeld. Klik dus lekker door en besteed hier tijd aan (en sla de bookmarks op zodat je ze makkelijk erbij kan pakken tijdens je examen.) Als je het examen al een keer gedaan hebt, herken je waarschijnlijk onderwerpen.

Doe challenges, tussendoor, én na afronding van je Interactive Prep Guide. Onder het “Getting Started” Learning Path tref je per onderwerp relevante challenges. Hoe meer je er doet, hoe sneller je bent, hoe soepeler je door het examen gaat. Tijd tijd tijd. Kijk ook eens hoe anderen die challenges maken. Je kan meestal de workflows downloaden. Er valt echt veel van te leren.

Heb je extra moeite met bepaalde tools (cross tab of data output bijvoorbeeld), neem dan de “example” door. Klik op de tool om een menu te tonen en kies voor “Open Example”. Alteryx opent een workflow met wat uitleg en praktische voorbeelden van wat de tool doet.

Als je het hele leerproces hebt voltooid, ben je echt goed op weg. Je zal ook wel voelen dat je Alteryx beter snapt dan toen je als test onvoorbereid dat examen deed. Hier volgen nog wat praktische tips om je examen soepeler te laten verlopen.

Voorafgaand aan het Alteryx Designer Core examen:

 • Maak lijstjes en korte aantekeningen die je in een oogopslag kan raadplegen. Bijvoorbeeld de eigenschappen van bepaalde tools, syntax, Alteryx file types, Alteryx date notatie, welke tools hebben een embedded select functie, etc etc. Dit scheelt zoeken op het web en dus tijd tijd tijd. Ik had een A3tje vol, dat ik (nog steeds) als mousepad gebruik.
 • Zorg dat je downloads folder met 1 klik opent en dat je dus niet 7 keer of meer moet zoeken naar je downloads folder.
 • Zorg dat je downloads folder leeg is, en reordend op meest recent. Zo staat de gegeven dataset altijd waar jij hem verwacht.
 • Opgaven zijn soms best ‘lang’ en niet goed in een keer te lezen op een laptop scherm. Maak het examen dus op een groot scherm indien mogelijk. Kijk vast tijdens je eerste examen poging of je niet te veel moet scrollen, dit kan vooral (in mijn beleving) tijdens Unique Tool opgaven problematisch zijn.
 • Doe het Practice Exam, dan kan je een beetje testen of je hele setup fijn is en eventueel nog wat veranderen of verbeteren. Deze kan je zo veel en zo vaak als je wil herhalen.
 • Zet alvast een paar Text Input Tools klaar, 1 leeg, 2 of 3 stuks met verschillende datum, string en nummerkolommen, om snel outputs te kunnen testen. Check ook of je er wel iets aan hebt wanneer je het Practice Exam doet. Pas de inhoud zo nodig aan.

Tijdens het Alteryx Designer Core examen:

 • Sleep bij praktijkopgaves altijd de gegeven datasets uit je downloads folder naar je canvas. Ga dus niet eerst vanuit een input tool lopen zoeken naar je downloads.
 • Open niet te veel verschillende workflows. Het overzicht is snel verdwenen.
 • Sta niet te lang stil bij 1 punters. Geef snel een antwoord, of kies een willekeurig antwoord, markeer de vraag en ga door. Zoek het alleen op als je precies weet waar je moet zoeken. Tijd tijd tijd, weet je nog? Deze tip komt van collega Leon en had ik heel veel aan.
 • Zorg dus dat je tijd overhoudt voor de praktijk vragen. Maar lukt er een niet direct en loop je vast: Markeren en er eventueel in de tijd die je over hebt naar kijken.
 • Ga niet tussen vragen heen en weer klikken. Dit gaat langzaam en je hebt geen overzicht. Op het laatst kan je via een overview alle vragen zien, welke je beantwoord of gemarkeerd hebt en de punten die ze waard zijn. Gebruik daar de tijd die je over hebt.
 • Lees vragen goed, vooral praktijk vragen. Check wat je filters moeten zijn.
 • Ga niet voor sierlijke flows of syntax. Nobody cares. Waarschijnlijk zijn 2 of 3 filter tools sneller te doen dan een custom filter tool met een ‘and’ expressie. Oefen dit maar eens als je een challenge af hebt. Hoe snel kan je de flow namaken als je hem “mooi” maakt, en hoe snel als je hem lomp in elkaar smijt.

Zo haal je het Alteryx Designer Core Certificaat. Met dit document ben ik ervan overtuigd dat het je niet meer kan ontgaan. Mocht het je toch keer op keer niet lukken en zit je met vragen, dan hoor ik daar graag over.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.

Wil je nog meer leren over Alteryx of The Information Lab, check dan ons blog of onze website.