Tijdens het werken met data komt het regelmatig voor dat je de data wilt rangschikken, zo ook met Alteryx. Misschien wil je zien welke producten het beste verkopen, wie de meeste tickets oplost, of de producten met de hoogste conversie. Een oplossing kan zijn om de data aflopend te sorteren, maar dat is niet altijd voldoende. Als bijvoorbeeld twee personen dezelfde scoren hebben bij een test, dan zouden ze ook op dezelfde plaats moeten eindigen. Ik laat je zien hoe je kan rangschikken met Alteryx met een Multirow Formula.

Een voorbeeld van rangschikken met Alteryx

Bij een van de challenges van Alteryx moet je de vijf hoogste scores weergeven van een dataset. Zijn er mensen met dezelfde score, dan eindigen verschillende mensen op dezelfde plaats en krijg je uiteindelijk meer dan vijf mensen in het overzicht. Er is data van 29 personen, maar na het sorteren van de data blijkt dat er 12 mensen bij de vijf hoogste scores zitten. De hoogste scores zijn namelijk 11, 13, 14, 15 en 17.

Rangschikken met een Multirow Formula

Een mogelijke oplossing is om een Multirow Formula te gebruiken om de data te rangschikken in Alteryx. Je kan met een Multirow Formula rijen met elkaar vergelijken, ik gebruikte het om de count per rij te vergelijken. Voor het vergelijken was het belangrijk om eerst de rijen aflopend te sorteren. Had een rij dezelfde count als de vorige rij, dan moesten de rang hetzelfde zijn. Was de count lager, dan moest de rang ook lager zijn. Daarna moest ik alleen nog de vijf hoogste rangen filteren om het probleem op te lossen.

De gebruikte workflow
Mijn instellingen van de Multirow Formula

Het is belangrijk dat je voor de ‘Values for Rows that don’t Exist’ ‘0 or Empty’ selecteert, anders begint de hoogste score niet bij 1.

De Expression die ik gebruikt heb was:
if [count] != [Row-1:count] then [Row-1:rank] + 1 else [ROW-1:rank] endif
Als de count niet hetzelfde is als die van een rij hoger, dan rank +1, anders moet je dezelfde rank gebruiken.

Met een filter tool kon ik daarna rank 1 t’m 5 filteren.

Wil je nog meer leren over Alteryx of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.

Tags: