In Tableau In Tableau is het vrij gemakkelijk om bins te maken (zie deze link) zoals hieronder afgebeeld, het is ook mogelijk om hierop te filteren of met een parameter de grootte te wijzigen. Maar flexibele of bewerkbare bins voor Tableau met een parameter en rank of rang zijn ook mogelijk.

Maar soms is het handig om de bins flexibel te maken. Zoals bins op basis van een calculated field. In de onderstaande afbeelding wordt gekeken naar de winst: hoeveel winst wordt er op per product gemaakt  – SUM([Profit]) – en wat is gemiddelde winst per product – AVG([Profit]).

In de bovenstaande afbeelding valt er te filteren op ‘Profit (bin)’ en ‘AGG(C_Rank)’. Misschien is zou het handiger zijn om te filteren op rang.De ‘bin’  van de 10,25 of 50 producten die gemiddeld de meeste winst opleveren zodat in de staafdiagram afgelezen kan worden wat de som van de winst was.)

Hiervoor is een omweg nodig. Het niet mogelijk is om een bin te maken van ‘C_Rank’. Met het onderstaande calculated field en een parameter is de rank-oplossing te bewerkstelligen:

De parameter is als volgt in te richten

Met een calculated field kan de volgende waarde  gemaakt worden.

In feite wordt er een dimension aangemaakt met als data-type string. Als de berekening ingevuld wordt met 25 als ‘C_Rank’ en ‘P_Bin Size’ op 25:

(25 / 25) * 25  en int(25/25) * 25 + 25 – 1  => 1 * 25 en 1* 25 + 25 -1 => 25 en 49. 

Een regel met rang 25 bevindt zich in de ‘bin’  25-49, enz. 

Het eindresultaat is als volgt:

Kortom, op deze manier kun je een flexibele of bewerkbare bins voor Tableau met een parameter en rank or rang maken.

Bronnen

https://help.tableau.com/current/pro/desktop/en-us/calculations_bins.htm