De nieuwste release van Alteryx Designer, versie 2021.2, bevat een aantal nieuwe features. In dit blog licht ik twee daarvan toe. Deze nieuwe functionaliteit heeft vooral te maken met de user interface: ‘data cleansing in results window’ en ‘save as macro’.

Data Cleansing in Results Window

Eén van de nieuwe features is data cleansing in je results window, waarna je met één druk op de knop een Data Cleansing Tool met de juiste configuratie in je workflow kan invoegen. Zo kun je snel en gemakkelijk je data opschonen en het resultaat controleren, zonder de workflow opnieuw te hoeven draaien. Je kunt lege waardes vervangen, verschillende soorten karakters verwijderen en schakelen tussen hoofdletters, kleine letters en beginhoofdletters. Deze functie zit netjes samen met ‘filter’ en ‘sort’ in één menu:

Data cleansing in results window

Data Cleansing in je results window

Save As Macro

Een andere nieuwe feature is ‘save as macro’. Je kunt hiermee vanuit een bestaande workflow een selectie tools opslaan als een macro. Deze macro verschijnt daarna meteen in je workflow.

Save as macro

Converteer je tools gemakkelijk naar een macro

Het gebruik van macro’s is good practice: bepaalde stukjes data-prep maak je zo gemakkelijk herbruikbaar en je kunt deze ook makkelijk toegankelijk maken voor je collega’s. Voorheen moest je hiervoor een deel van je workflow kopiëren naar een nieuw canvas, macro inputs en outputs aanleggen, en soms nog meer. Vervolgens moest je de opgeslagen macro opnieuw openen in je originele workflow om deze daar te kunnen gebruiken.

Met ‘save as macro’ hoeft dit niet meer. Wél zijn er een aantal voorwaarden om deze snellere functionaliteit te kunnen gebruiken:

  • De workflow waarin je tools wilt gebruiken voor een macro, moet al zijn opgeslagen
  • De workflow moet al gedraaid hebben en data bevatten
  • De tools moeten onderling verbonden zijn (tip: zorg ervoor dat je ná deze tools een connectie hebt met een volgende tool, anders krijgt je macro geen output)
  • De tools mogen geen error bevatten
  • InDB en Python Tools zijn niet toegestaan
  • Spatial, BLOB en Report data types mogen niet in deze tools voorkomen
  • De tools mogen niet geconfigureerd worden met één van de interface tools:

Dit werkt helaas niet, het filter wordt geconfigureerd door één van de interface tools; ‘save as macro’ is niet beschikbaar

Wil je meer weten over de feature ‘save as macro’? Kijk dan hier op de website van Alteryx.


Je hebt kort twee nieuwe features van Alteryx Designer 2021.2 gezien. Ik hoop dat ze je zullen helpen om nóg sneller en makkelijker je data te preppen.


Wil je meer halen uit Alteryx en Tableau? Neem dan deel aan onze trainingen en workshops, of huur onze consultants in.