Bij de Information Lab organiseren we Q&A sessies met organisaties die geïnteresseerd zijn in Tableau en hier meer over willen leren. In een van deze sessies was er een deelnemer een tabel aan het creëren. Dit om het aantal order of bestellingen van de laatste N dagen te laten zien, en stelde de volgende vraag:

“Ik heb [Order Date] (besteldatum), [Customer Name] (klantnaam) en [Order ID] op rows (rijen) staan en [Sales] (verkoop) op labels. Ook wil ik ‘Average Sales per customer’ (gemiddelde verkoop per klant) toevoegen aan mijn weergave. Op deze manier kan ik op een snelle manier de bestellingen met de exacte datums vergelijken met het gemiddelde bestelniveau van dezelfde klant of klanten. Is dit mogelijk?”

Wederom is het antwoord een LOD calculatie. Dit omdat we velden en calculatie(s) gebruiken die gebaseerd zijn op verschillende Level of Details (detailniveaus) in dezelfde worksheet.

Verschillende Levels of Detail? Welke? Waarom?

De eerste weergave bevat een reeks exacte orderdatums; [Order Date], de [Customer Name], en de [Order ID]. Daarom, het toevoegen van [Sales] in de weergave geeft ons het totale bedrag dat de customer (klant) heeft besteld op een bepaalde dag. De reeks van exacte datums wordt beheerst door het veld [Order Date], welke is geplaatst als een measure filter op filters.

Eerste weergave

Het gevraagde Average Sales (gemiddelde verkoop) bedrag per klant moet worden uitgerekend dwars door alle rijen, maar de dimensies op de rijen en de datum filter mogen hier geen op invloed hebben. Dit is een ander level of detail vergeleken met het eerste punt. Desondanks willen we dit toch in de zelfde worksheet laten zien. Daarom is een LOD de oplossing!

Uiteindelijke weergave

Calculaties

Laten we kijken naar de calculaties van de uiteindelijke weergave: Avg Sales per Customer (gemiddelde verkoop per klant):

De LOD calculatie zal het gemiddelde verkoop bedrag [AVG]Sales]) per klant ([Customer Name]) tonen, daarbij rekening houdend met alle beschikbare data. Rekening houdend met Tableau’s Order of Operations (Volgorde van Uitvoering) weten we dat de measure (datum) filter toegepast wordt op de eerste kolom, op [Sales], maar niet op [Avg Sales per Customer] omdat die laatste hoger in de query pijplijn zit.

Percentage

De bovenstaande calculatie laat zien wat de verhouding is tussen het [Sales] aantal en [Avg Sales Amount per Customer] bedrag van de tweede kolom. In de uiteindelijke weergave zijn de rijen van de tabel gekleurd met het [Percentage] veld.

Het hier uit voortkomende workbook kun je hier vinden.

Deze blog is uit het Engels vertaald van deze blog.

Natuurlijk hoop ik dat je iets gehad hebt aan deze blog! Laat je weten of je er iets aan hebt gehad? Je kan mij volgen op Twitter (@MaryseMonen) en Tableau Public, dan volg ik je terug. Meer uitleg of hulp nodig? Neem deel aan onze workshops en trainingen of huur onze consultants in. Tot de volgende keer!