Toen ik begon met het creëren van dashboards in Tableau maakte ik gebruik van filters, maar was ik niet bekend met het plaatsen van deze filters in context. In dit artikel zal ik toelichten wat ‘in context’, ook wel context filters betekent en hoe dit het meest effectief kan worden toegepast in jouw dashboard.  

Wat is het verschil tussen een filter en context filter? 

Filters in Tableau worden standaard onafhankelijk van elkaar berekend. Dat betekent dat elke filter in het dashboard toegang heeft tot alle rijen zonder rekening te houden met andere filters die zijn toegepast in het dashboard. In Tableau is het echter mogelijk om bijvoorbeeld een categorie of productnaam als een context filter in te stellen (dit is dan een onafhankelijke filter) en andere filters toe te voegen die afhankelijk zijn van de context filter. Belangrijk om hierbij te benoemen dat Tableau altijd deze filters uitvoert in de volgorde die is vastgelegd in de volgorde van bewerkingen, ook wel Tableau’s Order of Operations genoemd.

Hoe maak ik een context filter?

Laten we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld: Stel we hebben een dataset van een webwinkel bestaande uit de categorieën Huishouden, Koken & Tafelen en Wonen met bijbehorende Product Types en Sales. Mijn doel is om de 10 meest verkochte (Sales) producten te tonen per Categorie. Onderstaande stappenplan laat het verschil zien tussen een ‘gewone’ filter en een context filter. 

Stap 1. Maak een Bar-Chart voor Sales per Categorie en Product Type. Dit toont alle Product Types in de dataset. Aan de rechterzijde is de filter voor Categorie zichtbaar. 

Stap 2. Wij willen echter een top 10 tonen, dus creëer als tweede stap de Top 10 voor Product Types per Sales. Dit wordt gedaan door via de Filters de Top 10 te selecteren. 

Zoals onderstaande visual toont wordt hier geen rekening gehouden met de Categorie, maar wordt de Top 10 over de gehele database berekend. De 10 producten met de hoogste Sales worden getoond. 

Wanneer ik de Categorie Wonen deselecteer in de Categorie filter aan de rechterzijde blijven slechts 7 Product Types over in het overzicht. Deze filter kijkt dus niet naar de context waarin de Top 10 wordt geplaatst. 

Stap 3. Om een context filter te creëren, selecteer je Add to Context vanaf de context menu van een bestaande filter, in dit geval de Categorie filter. 

Zoals zichtbaar is in onderstaande visual wordt nu niet enkel de top 10 getoond over het laagste niveau van detail maar wordt de Top 10 berekend over de Categorie. De Context Filter is te herkennen aan de grijze kleur in de filter weergave. 

Geïnspireerd geraakt om zelf ook context filters te gaan gebruiken? Bekijk het voorbeeld op mijn Public Tableau Profile. Je kunt mij daar ook volgen.