In de week van 12 november 2019 vond het Tableau Conferentie in Las Vegas plaats, ook wel aangeduid met #tc19 en #data19. Dit was mijn eerste Amerikaanse conferentie. Afgelopen juni in Berlijn was ik onder de indruk van de ruim 2000 mensen. Dit is bijna knus te noemen in vergelijking met de Amerikaanse conferentie, deze is een factor 10 groter.

Waarom helemaal naar Amerika gaan als bijna alle content later ook online beschikbaar komt? Naast de sfeer, de community #datafam, het halen van certificaten, hoor je hier ook voor het eerst van de nieuwste ontwikkelingen.

Om jullie me te kunnen nemen in wat er te zien en te doen is heb ik dit overzicht geschreven. Dit is niet volledig en behandeld alleen de highlights. Mocht je andere sessies terug willen zien is dit een erg handig overzicht:

Recorded Sessions by Alina Cristea

De conferentie

De conferentie was dit keer van dinsdag tot en met vrijdag. Op dinsdag waren er een aantal interessante sessies, zoals #MakeOverMonday, Data + Women en ook de Welcome Reception, in de Data Village. Dit is een plek waar bijvoorbeeld partners als Alteryx staan met een booth, verschillende sessies worden gehouden maar ook een plek om samen te komen en te ontspannen. Voor de partners was er ook een Partner Summit, hier worden de laatste ontwikkelingen gedeeld, zodat wij deze ook weer met jou kunnen delen.

Woensdag werd de conferentie geopend met de Opening Keynote, een spektakel om te zien. Er werd gesproken over de data cultuur en welke rollen vrouwen daarin gespeeld hebben maar ook over de overname van Tableau door Salesforce. Explain data, ask data en metrics, zie ook deze blog.

Devs on Stage

Donderdagochtend begon de dag met Devs on stage, de developers van Tableau kregen een podium om de nieuwste ontwikkelingen te vertellen. Hieronder een greep uit de ontwikkelingen. Niet alle ontwikkelingen zijn direct beschikbaar maar zullen in versie 2020 uitkomen.

Mark Animations

Bij een verandering in de de visualisatie zal de overgang geanimeerd zijn. Dit zal goed toepasbaar zijn in business dashboards. Beelden zeggen meer dan woorden:

Klik op de video om direct naar het fragment te gaan

Daarnaast een pages play button op het web, PDF Subscriptions en extracts waar op geabonneerd kan worden op basis van extract refreshes.

Web Authoring met Tableau Public

Tableau Public bevat nu Web Editing, Web Explore en het aanpassen van de tooltip in de browser.

Klik op de video om direct naar het fragment te gaan

Tableau Prep Builder

List View, Fixed en LOD, Rank, Reusable Steps en Incremental Refresh zijn een paar van de aankondigingen voor Tableau Prep Builder. Dit programma is nog niet zo lang geleden ge√Įntroduceerd en maakt met deze stappen een grote groei door.

List view in Tableau Prep Builder
Fixed Level of Detail {LOD} in Tableau Prep Builder
Klik op de video om direct naar het fragment te gaan

Data Modeling

Een nieuwe data modelling techniek is de Noodle. Is het combineren van data jouw minst favoriete bezigheid? De Noodle herkent direct de relatie, hierdoor is automatic LOD en Join mogelijk. Zo wordt het combineren van data een stuk eenvoudiger.

relationship build by Noodle
Klik op de video om direct naar het fragment te gaan

Sever Administration

Custom welcome message, custom login message, login based licenses, resource Monitoring Tool, Content Migration Tool.

Klik op de video om direct naar het fragment te gaan

Analytics

Set Control, Buffer Calculations en waar iedereen op gewacht heeft: Dynamic Parameters.

Edit Parameter scherm – Dynamic Parameters
Klik op de video om direct naar het fragment te gaan

Iron Viz

De Iron Viz vond woensdagmiddag plaats. Dit is een vergelijkbaar met een sportwedstrijd in een vol stadion, de kampioenschappen van Tableau. De deelnemers krijgen 20 minuten om een visualisatie te maken, de resultaten zijn echt ongekend. Extra spannend was dat er een The Information Lab deelnemer en winnaar is:

Gebouwd in 20 minuten: Tableau Iron Viz by Hesham Eissa #IV19Hesham

Naast alle highlights en grote keynotes zijn er ook ontzettend veel goede presentaties geven. Een week is kort dus ik heb ze helaas niet allemaal bij kunnen wonen. Er zijn er 330 opgenomen, waarvan ik een aantal de komende weken op mijn gemak ga bekijken.

Inspiratiesessie meet up

Wil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen en gelijkgestemden ontmoeten? Kom dan naar onze Tableau Conference inspiratiesessie op vrijdag 13 december. Na afloop is er tijd om onder het genot van een hapje en drankje bij te praten over de functionaliteiten van Tableau. Zie ik je daar?

Natuurlijk hoop ik dat je iets hebt aan deze blog! Laat weten wat je vindt en vergeet me niet te volgen op Twitter (@MaryseMonen) en Tableau Public, dan volg ik je terug. Meer uitleg of hulp nodig? Neem deel aan onze workshops en trainingen of huur onze consultants in. Tot de volgende keer!