Van 14 tot en met 17 oktober was ik aanwezig op het Inspire Europe 2019 event van Alteryx in Tobacco Dock, Londen. Hoewel het pas mijn eerste Inspire was, vond ik het meteen een absolute aanrader. Of je nu simpelweg Alteryx en de Alteryx Community beter wilde leren kennen, of dat je de vervolgetappes van je reis met de Alteryx tools wilde uitpluizen, this was the place to be.

De eerste twee dagen was er de gelegenheid om betaalde trainingssessies bij te wonen over bijvoorbeeld web-scraping, spatial analysis, macro’s of zelfs machine learning. Ook was er de gelegenheid om examens te doen, zoals Spatial Master, Predictive Master en Expert. Deze examens kun je alleen tijdens één van de conferenties doen en zijn berucht om hun moeilijkheidsgraad.

Woensdag en donderdag: keynote en break-out sessions

Op woensdag ging het event écht goed van start. Met een opening keynote van CEO Dean Stoecker en SVP Product Management Ashley Kramer werd het startschot gegeven voor the main event. Gedurende de rest van de twee dagen konden de bezoekers ‘break-out sessions’ bijwonen, die qua onderwerp behoorlijk uiteen liepen. Alteryx deelde kennis over producten, onderliggende tools en nieuwe features. Klanten deelden hun use cases en succesverhalen. Alteryx Aces deelden hun kennis in een interactieve sessie. Verder waren er korte hands-on workshops, voor wie niet naar de eerste twee trainingsdagen waren geweest.

Naast de sessies was er volop gelegenheid om bijvoorbeeld onderling te netwerken en in te contact te komen met de verschillende partners van Alteryx. En dankzij de inrichting van Tobacco Dock ontdekte je iedere keer weer een leuk nieuw hoekje met nuttige informatie: in het User eXperience Lab namen medewerkers je mee langs de nieuwste features van Alteryx Designer. In het Solution Centre kon je terecht met jouw lastigste Alteryx vragen. Met Alteryx for Good kon je een fiets in elkaar zetten voor het goede doel. En bij de Alter.Store kon je goodies kopen die je bij elkaar had gespaard met het beoordelen van je sessies in de Inspire App.

Grand Prix

Klap op de vuurpijl op woensdag was natuurlijk de Grand Prix. Vier kandidaten streden in drie ronden om wie het snelste een bepaald probleem op kon lossen door een Alteryx workflow te bouwen. Het was een ietwat vreemde, maar vooral erg leuke ervaring om honderden mensen uit hun dak te zien gaan terwijl ze stonden aan te moedigen bij een wedstrijdje ‘drag-n-drop-met-een-koptelefoon-op’… Ik snap nu in ieder geval wél wat Alteryx bedoelt met hun catch phrase ‘the thrill of solving’.

Openingsact van de Grand Prix
Sessies door The Information Lab

The Information Lab had woensdag en donderdag een lokaal ter beschikking voor het geven van korte hands-on Alteryx sessies. Hoe cool is het om dan te mogen assisteren bij een sessie met Alteryx Aces Ben Moss en Chris Love? Juist! De twee deden uit de doeken hoe je een workflow zo efficiënt mogelijk kunt maken – kijkend naar de runtime van je workflow én naar de tijd nodig voor development en onderhoud. Andere sessies gingen over web-scraping en API’s, Alteryx voor Excel gebruikers, regex in Alteryx, en de InDB tools. De sessies van The Information Lab waren ongekend populair: bij een aantal sessies stonden er zelfs bijna drie keer zoveel mensen in de rij als er capaciteit was in het lokaal. Dat wordt uitbreiden volgend jaar!

Ian Baldwin in actie voor The Information Lab
Wat stak er voor mij uit?

Assisted Modelling werd geïntroduceerd. Deze nieuwe add-on stelt gebruikers in staat om, zonder al te diepgaande kennis, predictive modellen te maken in Alteryx Designer. De engine analyseert de dataset en assisteert vervolgens de gebruiker bij de keuzes voor het type model, het opschonen van de dataset, de te gebruiken variabelen en de keuze uit verschillende geteste modellen. De gebruiker kan het gekozen model laten bouwen en vervolgens gebruiken in de workflow.

Ook heb ik Alteryx Promote wat beter leren kennen. Met Promote kun je snel en gemakkelijk een predictive model in productie nemen in bijvoorbeeld een realtime webapplicatie. Zo kunnen (in het geval van bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij) aanvragen van klanten direct op risico beoordeeld en teruggekoppeld worden.

Een term die mij tijdens een aantal sessies opviel was ‘Citizen Data Scientist’. Dit is de rol die het gat overbrugt tussen de business user die aan self service analytics doet en de daadwerkelijke, universitair opgeleide, data scientist die de complexe analyses uitvoert. Voornaamste reden voor het ontstaan van deze rol is het grote gebrek aan echte data scientists. Een interessante rol, waar ik mij meer in ga verdiepen.

Geslaagd of niet?

Terugkijkend op Inspire Europe 2019 kan ik zeggen dat ik het een geslaagd event vond. De Alteryx Community heeft met veel enthousiasme kennis en ervaring gedeeld met iedereen die nieuwsgierig was. Hierdoor ben ik nóg enthousiaster geworden en mede dankzij de content op Inspire heb ik voor mijzelf een koers gevonden die ik minstens de komende tien jaar wil gaan varen: Data Science. Ik kan iedereen van harte aanraden om de volgende editie van Inspire Europe in 2020 in Amsterdam bij te wonen!