We lopen allemaal wel eens tegen simpele problemen aan. De data die gekoppeld is ziet er niet zo uit als verwacht, terwijl alle stappen wel zijn doorlopen. De weergave die je voor ogen had verschijnt niet of soms loop je gewoon vast, zelfs na uren zoeken op internet naar een oplossing. Wat dan? Elke blog licht ik hier een probleem toe waar ik (of collega’s in mijn omgeving) tegen aan ben gelopen, maar ook een oplossing voor heb gevonden. Sharing is caring! Vandaag: data source openen in Tableau Desktop (.csv bestand) – het oplossen van slechts 1 kolom.

Het openen van de data source

Deze blog gaat over het probleem dat kan ontstaan wanneer er een bestand wordt geopend met Tableau Desktop met als extentie .csv, dit staat voor ‘comma separated value’.

Bijvoorbeeld:

women_in_the_house_of_representatives.csv

Dit .csv bestand open je in Tableau Desktop, je kiest voor ‘Open..’ onder ‘File’.

Het weergeven van de Data Source

Vervolgens wordt de Data Source getoond in slechts een kolom, terwijl het bestand uit meerdere kolommen bestaat en er gebruik is gemaakt van komma’s om deze te scheiden:

Wanneer er rechts onderin wordt geklikt op ‘Sheet 1’ zie je links in de data pane het volgende:

Zoals af te leiden uit de weergegeven Data Source is er slechts 1 kolom beschikbaar, en daardoor slechts 1 ‘Dimension’ of ‘Measure’. Zoals uitgelegd staat .csv voor ‘comma separated value’, en zijn er wel degelijk komma’s gebruikt. Hoe kan het dat er dan toch 1 kolom wordt getoond bij het openen in Tableau?

De oplossing

Als we terug gaan naar ‘Data Source’, links onderin. Dan kan er met de rechtermuisknop geklikt worden op onderstaande afbeelding in het blok bovenin rechts. Vervolgens kies je voor ‘Text File Properties…’

Als het goed is krijg je het volgende scherm, waarbij ‘Locale’ op ‘Dutch (Netherlands) staat, zie de afbeelding hier onder:

Vervolgens kies voor ‘English (United Kingdom):

Vervolgens zul je zien dat je niet 1 kolom hebt, maar meerdere:

Ook wanneer er bij ‘Sheet 1’ gekeken wordt, zul je zien dat er meerdere ‘Dimensions’ en ‘Measures’ weergegeven worden:

De verklaring

Hoe dit komt? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de Nederlandse instellingen of op je computer of bij excel zelf. Bij het bouwen van mijn eerste dashboard begreep ik niet zo goed waarom de data niet verscheen zoals ik dit wilde, ik had immers een bestand gekozen dat komma’s gebruikte. Via Google werd ik ook niet veel wijzer. Hopelijk heb je wat aan mijn tip en kun je zelf aan de slag met het bouwen van een dashboard. Ik ben erg benieuwd!

Natuurlijk hoop ik dat je iets hebt aan deze blog! Laat weten wat je vindt en vergeet me niet te volgen op Twitter (@MaryseMonen) en Tableau Public, dan volg ik je terug. Meer uitleg of hulp nodig? Neem deel aan onze workshops en trainingen of huur onze consultants in. Tot de volgende keer!