Stel je wilt laten zien wat het aantal Pageviews en Users op je website is over de afgelopen 12 maanden. Je maakt dan met een paar clicks connectie vanuit Tableau Desktop naar Google Analytics en selecteert de juiste velden. Vervolgens toon je de 2 measures in je visualisatie (dubbelklik op Pageviews, daarna op Date, pas Date aan van Year naar Month, sleep Users naar je Y-as in je lijn diagram). Als laatste zet je een relatieve filter op Date over de laatste 12 maanden. Je krijgt zoiets als onderstaand:

Je laat dit zien aan je collega’s en de eerste reactie is vaak dat het aantal bezoekers daalt. Reden: het is nu 18 april en we zijn pas net over de helft van de huidige maand. Het beste is dus om de huidige maand niet te laten zien. Je kunt dit als volgt eenvoudig oplossen.

  • Maak een Calculated Field en noem deze bv Huidige maand
  • Gebruik de volgende formule: DATETRUNC(‘month’,[Date])=DATETRUNC(‘month’,TODAY())
  • Pas eventueel [Date] veld en ‘month’ aan
  • Sla je Calculated Field op

Sleep nu je nieuwe veld Huidige maand naar je Filter, en selecteer False – zit zorgt ervoor dat alle maanden worden getoond exclusief de huidige maand. Nu krijg je onderstaande lijn diagram te zien, die je collega’s een stuk beter zullen begrijpen.

Voor meer vragen, neem contact met ons op. We helpen je graag verder!