Tableau 10 Roadshow Amsterdam

Op 6 september 2016 vond de Tableau 10 Roadshow plaats in Amsterdam (http://www.tableau.com/tableau-10-roadshow). The Information Lab Netherlands was ook aanwezig om haar kennis en enthousiasme te delen met de Tableau community en geïnteresseerden!

Voorafgaand aan het event heb ik besloten om een viz te maken gebaseerd op data van een actueel topic, om zo mensen te helpen om antwoorden en inzicht te krijgen in dit onderwerp. Daarnaast wilde ik graag een eindresultaat wat uitnodigt tot interactie en wat begrijpelijk zou zijn voor iedereen, ongeacht zijn of haar kennis en ervaring met Tableau.

Ik heb ervoor gekozen om te onderzoeken hoe de huizenmarkt ervoor staat in de vier grootste steden van Nederland. Ik bespreek dit vaak met mijn vrienden de laatste tijd en het is interessant om te analyseren. De data is gedownload van het Nederlandse Kadaster. Vervolgens heb ik de kracht van Alteryx gebruikt om de data beschikbaar en hapklaar te maken voor gebruik in Tableau.

Ik heb het dashboard zo simpel, strak en ‘schoon’ (data-ink) gehouden als ik kon. Ik heb de vlaggen van de steden gebruikt als filters en hier een dashboard action aan gekoppeld. Het ‘hoveren’ over een vlag licht de dashboards componenten vervolgens uit (highlighting), om de relevante resultaten duidelijker gevisualiseerd te krijgen.

 

woningmarkt-1 woningmarkt-2 woningmarkt-3

Vervolgens heb ik gebruik gemaakt van de nieuwe #Tableau10 features: Mobile & Tablet vriendelijke dashboards met behulp van Device Preview, nieuwe colour palettes en match mark met kleur! Hierdoor kun je het dashboard openen met je mobiele telefoon of tablet en de ontwikkeling van de prijsindex, aantal verkochte objecten per jaar (area chart) of kwartaal (heat map) analyseren!

Voor meer uitleg over de nieuwe features van Tableau 10 kun je de officiële Tableau website bezoeken op http://www.tableau.com/new-features/10.0 de blogs op onze website van The Information Lab:

10 uit 10: Onze favoriete nieuwriete nieuwe features in Tableau’s laatste release – Deel 1 & 10 uit 10: Onze favoriete nieuwe features in Tableau’s laatste release – Deel 2

Ik hoop dat je dit dashboard leuk vindt en ik ben benieuwd naar je reactie! Als je de het dashboard en/of de dataset graag zelf wilt gebruiken kun je het dashboard op Tableau Public downloaden. Als je dit doet, stuur even een linkje naar jouw werk als commentaar!

Dashboard op Tableau Public (of klik hier om in Public te bekijken):
[tableau url=”https://public.tableau.com/views/HousingMarketintheNetherlands2004-2016/HousingDashboard?:embed=y&:display_count=yes” width=”650px” height=”800px”][/tableau]