Met de komst van Tableau 10 zijn er een hoop nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan het product. Eerder schreven we al over onze top 10 meest favoriete nieuwe features, in deze post behandelen we een specifieke nieuwe feature welke het nog makkelijker maakt om data uit verschillende bronnen met elkaar te combineren.

In eerdere versies van Tableau was het al mogelijk om data uit verschillende bronnen met elkaar te combineren door middel van data blending. Hierbij werd de data uit twee of meer verschillende bronnen ad hoc samengevoegd in een worksheet. Hierdoor was het mogelijk om snel inzicht te krijgen of de combinatie van data tot waardevolle conclusies zou leiden. Hoewel datablending een hele krachtige feature is heeft het ook wat nadelen welke er niet zijn wanneer je de data zou kunnen joinen.

Met cross database joining is het mogelijk om de data al op data-connection niveau uit verschillende databronnen samen te voegen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om data uit je Oracle database te combineren met data uit een MS SQL database of een Excel sheet. Voor een voorbeeld hiervan verwijzen we je graag naar de video van onze collega en Zenmaster Andy Kriebel: